Google: nem kellenek biztonsági alkalmazások a mobilokra

MTI Sajtóadatbank - 2014. július 16.

Az Android biztonsági főnöke szerint fölösleges védelmi programokat telepíteni az androidos okostelefonokra.

Adrian Ludwig vezető mérnök újságírók előtt beszélt a keresőóriás Mountain View-i központjában. Véleménye szerint a felhasználók döntő többségének teljesen értelmetlen antivírus szoftvereket és egyéb biztonsági alkalmazásokat telepítenie a mobiljára. Akik ilyen programokat használnak, nagy valószínűséggel semmilyen védelmet nem kapnak tőlük.

Ludwig szerint már minden Android app átmegy előzetes ellenőrzésen, mielőtt a Play Áruházba kerül: ha a felhasználók nem telepítenek semmit kétes forrásból, akkor nem is fertőződik meg a mobiljuk. Azt is javasolta, mindig frissítsenek a legújabb Android verziókra.

Elutasította a biztonsági szoftvergyártók huhogását, hogy az Android platform igazi melegágya a rosszindulatú szoftvereknek. Meglátása szerint ezek a cégek gyakran önös érdekeiket követve manipulálják a statisztikákat.

 

 

Nem ez az első eset, mikor a Google azt állítja, hogy nem kellenek biztonsági szoftverek a mobilokra. 2011-ben a keresőóriás mérnöke egyenesen „sarlatánoknak és csalóknak” nevezte az antivírus szoftverek gyártóit. Chris Dibona, a nyílt forráskódú programok igazgatója kijelentette, hogy ezen gyártók a fogyasztók félelmére játszanak, hamis pánikokat keltenek, hogy eladják (itt olyan jelzőt használt, amit inkább nem fordítunk le) védelmi szoftvereiket.

Akinek az a munkája, hogy vírusvédelmet árul Android, BlackBerry vagy Apple telefonokra, az szégyellje magát – posztolta ki Dibona.

 

 

 

[Forrás: hirado.hu]

Vissza