Az érkező Broadwell processzorok újabb részletei

Széll Zoltán - 2014. június 3.

A legújabb Intel „úti térkép” szerint az első Broadwell lapkák a korábban jelzettnél egy-két hónappal korábban (szeptember-október) érkeznek, ezért egyre gyorsabban szivárognak a processzorok újabb részletei. A Broadwell a Haswell csökkentett méretű változata.

Az új lapkák 22nm helyett 14nm-es technológiával készülnek. Az Intel Broadwell processzorok szintén használják a HT és Turbo Boost 2.0 technológiákat és jellemzőjük még a 48 EU (végrehajtó-egység), amely 20%-kal több mint a Haswell lapkákon található EU-k száma. A fentieken kívül a Broadwell lapkák tartalmazzák még a DX11.1, Open-GL 4.2 és CL 1.2/2 technológiákat is.

Az első piacra kerülő lapkák a Broadwell alacsony energiaigényű mobil változatai lesznek. Ez a processzor sor Broadwell-Y (BDW-Y) néven kerül piacra, majd ezt követi BDW-U sorozat az „ultrabookokhoz” és a BDW-H sorozat a nagy teljesítményű noteszgépekhez és hordozható munkaállomásokhoz. Az utóbbi valószínűleg 2015 elején lesz kapható.

Az Intel Broadwell CPU első mobil változata a BDW-Y egy új nomenklatúrát jelenít meg. Az új processzorok neve Intel Core ’X’ a jelenleg használt Corei ’X’ változat helyett, melyet követ. Az Intel első lépéként három új modell bevezetését tervezi. Az új modellek neve: 5Y10, 5Y10a és 5Y70. A névben az 5-ös szám a processzorgenerációt jelöli, vagyis ezek a processzorok 5. generációs termékek. Az „Y” betű az Intel Broadwell CPU, a BDW-Y egyik mobil változatát jelöli.

Az érkező Intel Broadwell processzorok specifikációja ma még ismeretlen. Az Intel az OEM-eknek és egyéb partnereinek (viszonteladók) megtiltotta, hogy bármilyen, a processzorra vonatkozó jellemzőt (modellszám, frekvencia, hőtermelés és egyebek) publikáljanak. Ami jelenleg ismert, az a Broadwell GT2 GPU változatának a specifikációja. A specifikáció szerint az Intel Broadwell lapkán a GT2 GPU 28 EU-t tartalmaz, míg a közepes teljesítményű és „high-end” változatok 48 EU-t foglalnak magukba.

Az Intel Skylake / Broadwell / Haswell Refresh processzorok konfigurációi:

 

Haswell Refresh U (BGA)

Kódnév: HSW-W

Mag: 2

GPU: GT2

Haswell Refresh (LGA)

Kódnév: HSW refresh

Mag: 4/2

GPU: GT2/GT2

Broadwell H (BGA)

Kódnév: BDW-H

Mag: 4/4/2

GPU: GT2/GT3e/GT3e

Broadwell Y (BGA)

Kódnév: BDW-Y

Mag: 2

GPU: GT2

Broadwell U (BGA)

Kódnév: BDW-U

Mag: 2

GPU: GT3

Broadwell H (LGA)

Kódnév: BDW-H

Mag: 4

GPU: GT3e

Skylake U (BGA)

Kódnév: SKL-U

Mag: 2/2

GPU: GT2/GT3e

Skylake H (BGA)

Kódnév: SKL-H

Mag: 4/4

GPU: GT2/GT4e

Skylake S (LGA)

Kódnév: SKL-S

Mag: 4/2/4

GPU: GT2/GT2/GT4e

 

 

Forrás: wccftech.com

Kulcsszavak: processzor, Intel
Vissza