Nikon 1 J4 – új hordozható rendszerkamera

Kütyü Magazin - 2014. április 11.

A mai napon a Nikon bemutatta a hordozható Nikon 1 rendszerkamerák egyre bővülő családjának legújabb tagját, a villámgyors Nikon 1 J4 modellt.

A Nikon új rendszerkamerája, a 1 J4 modell ötvözi a technológiát, a sebességet és a könnyű kezelhetőséget. A Nikon vadonatúj hibrid AF rendszere immár 171 automatikus élességállítási pontot használ, amelyek közül 105 pont fázisérzékelő kialakítású, és mozgó témára is villámgyorsan állítja az élességet. A Nikon 1 J4 sorozatfelvételi sebessége meghaladja a digitális tükörreflexes fényképezőgépekét, kioldási késedelme pedig kifejezetten csekély, így gyorsabban lefényképezheti az eseményeket, mint ahogy szemmel követni tudná azokat.

Tovább javult a képminőség is, így szabadon megválaszthatja a pillanat megörökítésének módját is. A fényképezőgép a nemrégiben bemutatott Nikon 1 V3 modelléhez hasonló, 18,4 megapixeles CMOS-érzékelővel, széles, ISO 160 – 12 800 fényérzékenység-tartománnyal, valamint a Nikon új EXPEED 4A képfeldolgozó rendszerrel lát – ezen együttese pedig gyenge fényben is gyönyörű, részletgazdag fényképek és videók készítését teszi lehetővé. 

Az érzékeny érintőképernyőn mindent ujjmozdulatokkal végezhet, a kreatív fényképezési módok biztosítják a művészi szabadságot, a beépített Wi-Fi funkció pedig utazásokon is egyszerűvé teszi a csatlakoztatást, a felvételek megosztását és az alkotást. A fázisérzékelős AF-rendszer teljes körű kihasználásával biztosítja a precíz élességállítást felvételkor, az új videórögzítési módok pedig bizonyosan előcsalogatják önből a filmkészítőt.

Az 1 NIKKOR objektívek egyre bővülő családjával teljes mértékben kompatibilis gép a villámgyors nézőpontváltás szabadságát kínálja, az új 1 NIKKOR VR 10–30mm f/3.5–5.6 PD-ZOOM szettobjektívvel pedig már a használatba vétel legelső pillanatától lenyűgöző képeket készíthet. Ez a világ első cserélhető objektívje elektronikus vezérlésű objektívfedéllel, így a szettobjektív remekül hordozható, emellett azonnal alkalmas a felvételkészítésre.

Remek képek 

A nagyméretű, 18,4 megapixeles CMOS-érzékelőjének és ISO 160 – 12 800 fényérzékenységének köszönhetően nyugodtan a Nikon 1 J4 fényképezőgépre bízhatja az emlékeit. A gyors, CX formátumú érzékelő nem tartalmaz optikai aluláteresztő szűrőt, így minden megapixelből a lehető legtöbbet hozza ki: még gyenge fényben is részletgazdag képek születhetnek. A részletek elvesztése nélkül végezheti a fotók kivágását, a videók pedig tiszták és élesek. Az EXPEED 4A két feldolgozóegységes képfeldolgozó rendszer gyors működést és kivételes eredményt biztosít: az egyik egység gondoskodik a hatékony képzajcsökkentésről, a rendkívüli élességről és a képek gazdag tónusvilágáról, a másik egység pedig a gyors és megbízható teljesítményért, valamint a zökkenőmentes sorozatfelvételekért felel.

Hihetetlen sebesség

A készülék sorozatfelvételi sebessége meghaladja a digitális tükörreflexes fényképezőgépekét: folyamatos automatikus élességállítás mellett is képes 20 kép/mp sebességre, ha pedig a sorozat első képkockájánál rögzíti az élességet, akkor 20 darab RAW formátumú képet is el tud készíteni akár 60 kép/mp sebességgel. Ezen töredékmásodpercnyi remekművek mindegyike rendkívül pontos a Nikon 1 hibrid AF-rendszerének köszönhetően, amely (az eddigi 135 helyett) immár 171 automatikus élességállítási pontot használva villámgyorsan képes az élességet a témára állítani.

A meggyőző 105 fázisérzékelős automatikus élességállítási pont – a digitális tükörreflexes modelleknél is használt AF-megoldás – egyenletesen oszlik el a képterület közepén, így a gyors élességállítás mellett éles videófelvételek készülhetnek. A kontrasztérzékelő AF-pontok a képkocka széléig terjednek, és éles részletgazdagságot biztosítanak még nehéz fényviszonyok között is. Képes szinte azonnal reagálni, az 1 NIKKOR VR 10–30mm f/3.5–5.6 PD-ZOOM szettobjektív pedig fokozza a fényképezés sebességét: hogy a fényképezőgép bekapcsolásakor azonnal kitolódik, kikapcsoláskor pedig azonnal behúzódik.
 

 


Egyszerűen használható érintőkijelző

A masina szuperérzékeny érintőkijelzővel és beépített Wi-Fi funkcióval rendelkezik. Az elektrosztatikus, 7,5 cm-es, 1 037 000 képpontos LCD-érintőkijelzőn a felület egyszerű megérintésével állíthatja az élességet, exponálhat, módosíthatja a fontosabb beállításokat, de megjelenítheti a kreatív funkciók előnézetét is. Az érintésvezérlést ötvözheti a hagyományos vezérlőelemekkel is: kijelölheti az AF-pontot a kijelző megérintésével, majd exponálhat a kioldógombbal.

A beépített Wi-Fi funkció révén képeit fényképezőgépéről közvetlenül átküldheti táblagépére vagy okostelefonjára azonnali megosztásra, tárolhatja az intelligens eszközön, de kreatív fotós alkalmazásokat is használhat.

Igazi filmes élmény

Akár teljes HD videókat, vagy színes útinaplót is készíthetünk vele. Remek akciófelvételeket készít, izgalmas videofelvételi módjaival pedig könnyedén fűszerezheti felvételeit csipetnyi mozivarázzsal. Mint minden Nikon 1 fényképezőgépnél, itt is lehetőség van nagy felbontású állóképek rögzítésére. Elegendő megnyomni a kioldógombot, és a Nikon új Automatikus képrögzítés funkciója minden egyes képkockát elemez, majd automatikusan elkészíti a fényképeket, amikor a legjobbak a körülmények. 

Az új módokkal nem szokványos videókat is készíthetünk: utcai felvételeit a Gyorsított mód révén dobhatja fel, az idő múlását az animációs hatást keltő Ugró vágás móddal szaggathatja meg, de akár rövid, tömör 4 mp-es klipek sorozatát is választhatja gondolatai kifejezésére (legfeljebb nyolc ilyen klipet fűzhet egymás után). Haladó videó módban drámai hatást érhet el a Lassított felvétel funkcióval, amely egy 3 másodperces, 120 kép/mp sebességgel rögzített HD felvételt 12 másodperc alatt játszik le.

Nikon 1 innováció 

Az eredeti Nikon 1 innovációs megoldásokkal minden helyzetben gyorsan és könnyen elkészülhetnek a fényképek, és akár már a fényképezőgépben „elvarázsolhatók” a felvételek, hogy valami igazán egyedi jöjjön létre. „A legjobb pillanat rögzítése” mód eddig is sikeres volt, de most helyet kapott benne a Nikon új Aktív kijelölés funkciója is, amely akár 20 teljes felbontású képet is el tud készíteni egy másodpercen belül, és ön választhatja ki, melyiket szeretné megtartani. 

A vadonatúj Kreatív paletta – amely a fényképezőgép Kreatív módjában áll rendelkezésre – új lehetőséget kínál művészi, stúdióminőségű szűrők alkalmazására már a felvétel elkészítése előtt. A Kreatív paletta különféle effektusainak váltásakor módosul a fényerő, a színtelítettség és a fehéregyensúly: önnek csak annyit kell tennie, hogy ujját végighúzza az érintőképernyőn lévő gyűrűn vagy elforgatja a választógombot, és a monitoron látható kép azonnal megmutatja, hogy a felvétel a tényleges elkészítésekor hogyan is fog kinézni. 

Bővíthető rendszer 

Váltson nézőpontot a Nikon prémium minőségű 1 NIKKOR objektívcsaládjával. Az összes 1 NIKKOR objektívben a Nikontól megszokott, nagy teljesítményű optika található, és mindegyik optimalizálva van a videórögzítéshez is. Kis méretük és tömegük révén hozzájárulnak a Nikon 1-rendszer kényelmes hordozhatóságához, miközben a képminőség terén sincs szükség kompromisszumra. Távoli témák fényképezéséhez alkalmas az 1 NIKKOR 30–110 mm-es objektív. Ha a nagy rugalmasság a fő szempont, a kompakt és stílusos, 10–100 mm-es nagy látószögű zoom objektív lehet jó választás, ha pedig elmosódott hátterű portrékat készítene, az 1 NIKKOR 18,5 mm-es fix objektív a megoldás.   

 

Vissza