Veszélyeket rejt a Facebook profi arcfelismerő rendszere

Kütyü Magazin - 2014. március 24.

A Facebook olyan arcfelismerő szoftvert fejlesztett, ami majdnem annyira hatékony, mint az ember. A Deepface-t ugyan nem publikus használatra szánták, de a cég egy korábbi arcfelismerő programját már betiltották Európában, így valószínűleg meg is marad fejlesztői eszköznek. Az adatvédelmi szakértők aggodalma viszont jogosnak tűnhet - írja az Index.

A Deepface kifinomult algoritmusaival már-már emberi pontossággal megállapítható, hogy két fényképen ugyanaz az ember látható-e.Lássuk, mit jelent ez adatvédelmi szempontból:

A Facebooké a világ legnagyobb képadatbázisa.

Több százmillió aktív felhasználójuk van; ők gyakran töltenek föl magukról képeket.

Ezeken vagy megjelölik magukat, vagy nem.
Ha nem, az se baj, a Deepface 97,25 százalékos pontossággal megállapítja, hogy két lefényképezett arc azonos-e.

A Facebook felmérése szerint az embereknél ugyanez az arány 97,53 százalékos, vagyis a résztvevők alig fél százalékkal teljesítettek jobban, mint a szoftver.

A Deepface egyelőre csak egy kísérleti projekt, a Facebook 1,23 milliárd regisztrált felhasználója nem férhet hozzá a programhoz. Ugyanakkor Mark Zuckerberg, a cég vezérigazgatója a részvényeseknek már korábban is említette, hogy szeretne javítani a Facebook mesterségesintelligencia-szoftverein. Zuckerberg nem is állna meg az arcfelismerésnél: még a bejegyzések szövegeit is elemeztetné, hogy a rendszer következtethessen az illető hangulatára vagy a szövegkörnyezetre.

Ez persze nem mindenkinek tetszik. Egyes kormányhivatalok az adatbiztonság miatt aggódnak. A Facebook korábbi arcfelismerő szoftverét Európában már betiltották, és arra kötelezték a céget, hogy törölje a kapcsolódó adatokat is.

 

 

forrás: Index

Vissza