AC750 útválasztóból és AC450 adapterből álló csomag az ASUS-tól

Kütyü Magazin - 2014. február 3.

Az ASUS bejelentette az „RT-AC52U with USB-AC50” elnevezésű terméket, amely egy kétsávos AC750-es útválasztóból és egy AC450 vezeték nélküli adapterből álló csomag, és elérhető áron kínál azonnali átállást a legfrissebb 802.11ac Wi-Fi technológiára – akár 733 Mbit/s adatátviteli sebesség eléréséhez. Így az eszköz akár 150%-kal is bővíti a vezeték nélküli elérési területet. 

Az RT-AC52U egyidejű WiFi-csatlakozást nyújt a 2,4 és az 5 GHz-es sávon, ráadásul különleges kialakítású antennájával akár 150%-kal is növeli a rádiójelekkel besugárzott teret más útválasztókhoz képest. Az új útválasztóban egy többcélú USB-csatlakozó is található nyomtató, merevlemez vagy 3G/4G (HSPA+) adatkapcsolat eléréséhez, illetve hálózati megosztásához. Különféle mobileszközök (pl. okostelefonok és táblagépek) töltésére is használható – ami egy igazán ügyes kényelmi szolgáltatás.

Az RT-AC52U a fájlok kényelmes szinkronizálásának, megosztásának és hálózati lejátszásának megkönnyítéséhez támogatja az ASUS AiCloud használatát. A hozzá társuló USB-AC50 egy 5 GHz-es sávon működő 802.11ac szabványú vezeték nélküli adapter, amely gyors, interferenciáktól mentes kapcsolatokat kínál akár 433 Mbit/s sebességgel (AC450) – és azonnali átállási lehetőséget nyújt a legfrissebb 802.11ac WiFi-technológiára. 

RT-AC52U
 

Egyidejű kétsávos kapcsolat, nagy teljesítmény és kis méret

Az RT-AC52U három antennáját beépítették az útválasztóba az elegáns és helytakarékos forma eléréséhez, ráadásul az eszköz egyszerre működik a 2,4 és az 5 GHz-es frekvenciatartományban, megduplázva ezzel a vezeték nélküli használati lehetőségeket, és több mint kétszeres teljesítménypotenciált kínálva.

Az RT-AC52U akár 300 Mbit/s sebességgel is forgalmazhat a 2,4 GHz-es sávon, és akár 433 Mbit/s sebességgel 5 GHz-en – egyidejűleg. A másodpercenként 733 megabites egyesített sávszélesség azért hatalmas előny, mert a hozzá tartozó USB-AC50 vezeték nélküli adapter révén az eszköz gazdája az olyan mindennapos feladatokat, mint a webes böngészés vagy az e-mailezés, a 2,4 GHz-es sávon végezheti, ugyanakkor az online játék vagy a HD minőségű tartalmak hálózati lejátszása a kevésbé zsúfolt 5 GHz-es frekvencián történhet, a legkisebb akadás nélkül.

Az ASUS mérnökei a nagyobb beltéri és kültéri lefedettség érdekében nagy energiájú erősítőkkel is ellátták az RT-AC52U-t. A versenytárs 802.11ac útválasztókhoz képest az RT-AC52U akár 150%-kal is megnöveli a vezeték nélküli jel foghatósági tartományát – a szokásos méretű lakások legtávolabbi sarkába, sőt, a kert nagy részére is kiterjesztve ezzel a vételt. 

Beépített többcélú USB csatlakozó

Az RT-AC52U a beépített USB-csatlakozónak köszönhetően messze több, mint pusztán egy útválasztó. Egyszerűen csak egy USB merevlemezt rádugva az RT-AC52U fájlkiszolgálóvá változik – olyanná, amely az ASUS AiCloud technológia segítségével a felhőbe is átnyúlik. Ha viszont egy USB-nyomtatót csatlakoztatnak hozzá, akkor az RT-AC52U-ból nyomtatókiszolgáló lesz, vagyis több felhasználó között osztható meg egy eszköz.

Az USB csatlakozóba 3G/4G szélessávú mobiladapter is bedugható, így a felhasználók két szélessávú (WAN) kapcsolatot használhatnak egy útválasztóval, ami nem csak a hálózati forgalom kiegyensúlyozásában segít, de hatékony tartalékot (átállási lehetőséget) kínál a megszakítás nélküli interneteléréshez. A csatlakozó emellett akár különféle eszközök (pl. okostelefonok vagy táblagépek) töltésére is használható, így az RT-AC52U ügyes töltőállomás is lehet.

USB-AC50

Szinkronizálás, megosztás és lejátszás  ASUS AiCloud

Az RT-AC52U támogatja az ASUS AiCloud – az útválasztót nagy teljesítményű személyes felhőkiszolgálóvá változtató exkluzív alkalmazás – használatát is. A hálózaton, a csatlakoztatott USB tárolóeszközökön vagy az ASUS Webstorage-on tárolt fájlok erőfeszítés nélkül szinkronizálhatók az ASUS Smart Sync funkcióval. Ezek aztán megoszthatók a barátokkal, kollégákkal és családtagokkal is, ehhez mindössze egy hivatkozást kell elküldeni e-mailben, szöveges üzenetben vagy valamelyik közösségi hálózati alkalmazásban. A felhasználók a saját adataikat az AiCloud webes felületén vagy az Android és iOS eszközökön elérhető ingyenes AiCloud alkalmazásból is elérhetik – így a tartalmaikat bárhonnan szinkronizálhatják, megoszthatják és lejátszhatják.

Az AiCloud emellett egy ún. „router-to-router sync” mód használatával automatikusan szinkronizál a többi kompatibilis ASUS útválasztóra csatlakoztatott tárolóval, megkönnyítve a nagy fájlok megosztását a családtagokkal és a barátokkal. 

Egyszerű üzembe helyezés és rugalmasság az ASUSWRT-vel

Az RT-AC52U beállítása rendkívül egyszerű a kényelmesen használható ASUSWRT kezelőfelülettel. Ezzel nagyon könnyű beállítani az olyan fejlett hálózatkezelési szolgáltatásokat, mint például a szolgáltatásosztályozási (QoS-) elsőbbségek megadása, így a felhasználók a négy meglévő Ethernet-kapcsolat bármelyikén figyelhetik és vezérelhetik a sávszélesség kihasználását.   Az ASUSWRT további nagyszerű szolgáltatásai közé tartozik a szülői felügyelet, a két WAN kezelése, a hálózatleképezés és nyomtatómegosztás.

Az RT-AC52U még egy (az ASUSWRT-vel) könnyen beállítható VPN-kiszolgálót is tartalmaz, ezzel saját, biztonságos hozzáférést kínál az otthoni hálózathoz. 

Elérhetőság és ár

Az RT-AC52U with USB-AC50 már elérhető hazánkban, méghozzá 26 900 Ft-os bruttó ajánlott végfelhasználói áron

 

 

Vissza