Cserélhető modulos mobilok a ZTE műhelyéből?

Farkas Norman - 2014. január 13.

A friss hírek szerint nem csak a Motorola lát fantáziát a környezetbarát és egyben praktikus, cserélhető komponensekből felépülő mobilokban: a kínai ZTE is ilyen készülékeken dolgozik.

A Motorola már egy ideje dolgozik a cserélhető modulokból építkező okostelefonján, amely állítólag piacképes formát is ölt a közeljövőben. Eddig azt hittük, csak egyetlen gyártót ihletett meg ez a környezetbarát, ugyanakkor a jelenlegi megoldásoknál gazdaságosabb és praktikusabb koncepció, de tévedtünk: a ZTE műhelyében is készül egy efféle modell, Eco-Mobius néven.

A Motorola Project Arától eltérően a ZTE Eco-Mobius esetén minden komponens cserélhető, „csak” a kijelző, a kamera, a processzort, az operatív tárat (RAM) és a belső tárhelyet magába foglaló alaplap, valamint az akkumulátor. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kínaiak boszorkánykonyhájában készülő jövevény nem elég innovatív, hiszen a frissebbre, erősebbre váltható elemek jóvoltából így is sokkal hosszabb élettartamot remélhetünk tőle, mint a jelenleg piacon lévő megoldásoktól. A hab a tortán, hogy a moduláris készülékek hatékonyabban újrahasznosíthatók, tartós komponenseiknek köszönhetően pedig kevesebb ipari hulladék származik belőlük.

 

 

[Forrás: Engadget]

Vissza