Új Apple szabadalmak a láthatáron

Czipperer Dia - 2013. december 27.

Az Apple kedden nyújtott be két új szabadalmi kérelmet. Az egyik segítségével a felhasználók úgy nyithatnák meg a jövőben az alkalmazásokat, hogy még a kijelzőt sem kell megérinteniük. A másik a biometrikus azonosítás terén nyithat új perspektívákat.

Az Apple egyik új szabadalma (U.S. Patent No. 8,614,693) a „touch and hover” kijelzők koncepciója, vagyis az érintés és lebegés. Az ötlet nem újkeletű, több Samsung termékben is hasonló technológia dolgozik, mint például a Galaxy Note 2-ben.
 


A technológiának köszönhetően a felhasználók anélkül irányíthatják Apple eszközeiket, hogy megérintenék. Csak az ujjukat vagy egy stylus tollat kell az adott app fölé tartani, és megnyílik, mintha megérintették volna. Ha minden igaz, a technológia képes lesz majd kiszűrni a véletlen mozgásokat, a felhasználó szándékait a jelerősség alapján (időtartam, hely stb.) tudja majd beazonosítani.

A másik ilyen benyújtott szabadalom (U.S. Patent No. 8,615,290) a készülékbe épített pulzusmérő, amely a szív jeleit méri, és képes olvasni az EKG adatokat. Ez azonosításra is szolgálna, valamint az illető hangulatát is képes megállapítani. Az érzékelők a készülékbe elrejtve találhatók majd (a készülékházban vagy a képernyőkeretben).
 


Ez a szabadalom – amelyet egyébként már 2010-ben is benyújtottak – is bizonyítja, hogy az Apple aktívan vizsgálja a jövőben használható biometrikus azonosítási megoldásokat, mint amilyen a Touch ID is.

 

Forrás: Appleinsider.com

Vissza