Jönnek a cserélhető modulokból felépülő mobilok? – Motorola Ara Project

Farkas Norman - 2013. október 29.

Szeretnéd te magad összeállítani az okostelefonod hardverét, s kedved szerint cserélgetni azokat a továbbiakban? Akkor jó hírünk van, ugyanis a Google telefonos részlege azon dolgozik a Motorola Ara Project keretében, hogy ez megvalósulhasson.

A Motorola hivatalos blogján bukkant fel a Project Ara, ami lényegében egy különböző, tetszés szerint kiválasztható modulokból felépülő okostelefont takar. A cserélhető, s akár más-más gyártótól származó részegységekből álló készülék ötlete eredetileg Dave Hekkens fejéből pattant ki, amit Phoneblocks nevű koncepciójában személtetett (videó alant). Nagyon izgalmas, hogy a Google, illetve a Motorola fantáziát lát a dologban, hiszen így a közeljövőben meg is valósulhat a terv, ami révén a felhasználók szabadon állíthatják össze és formálhatják okostelefonjuk hardverét.

 

 

Az Ara igazából az alkalmazásboltokban rejlő lehetőségeket hozza el a hardveres oldalra, teljesen új utakat megnyitva a felhasználók előtt. A gyártók számára is rengeteg izgalmat tartogat a projekt, hiszen egy új piacteret szabadít fel előttük, melyen különféle hardverelemeket – például hátlapot, kijelzőt, kamerát, processzort, memóriát, érzékelőket, pótakkumulátort, hangszórót stb. – kínálhatnak a vásárlóknak, akik álmaik készülékét szeretnék összeállítani. Jelenleg ugyanez folyik a szoftveres területen, az alkalmazásboltokban – csak itt ugye a fejlesztők küzdenek a felhasználók kegyeiért.

Mikor lesz kézzelfogható eredmény?

Nos, a Motorola bejegyzése szerint már télen elérhető lesz az MDK (Module Developer Kit), ahol a lelkes fejlesztők máris nekiállhatnak a modultervezésnek. Az eredményes munka érdekében a gyártó ingyen mobiltelefonokkal motiválja a fejlesztők munkáját – a száz legaktívabb „versenyzőnek” ígért jutalmat.

 

 

 

[Forrás: Motorola Blog]

Vissza