Magyarországon is debütált az LG G2 és a G Pad 8.3

Farkas Norman - 2013. október 19.

A hét folyamán hazánkban is bemutatkoztak az LG legújabb nagyágyúi, a G2 okostelefon és a G Pad 8.3 táblagép. Az androidos eszközök legnagyobb érdekessége, hogy a gyártó „Learning from You” nevű, felhasználó-központú tervezési filozófiája alapján készültek, így számos olyan funkcióval rendelkeznek, melyek a könnyebb és kényelmesebb használatot szolgálják.

Az LG október 17-én, csütörtökön Magyarországon is lerántotta a leplet a legfrissebb modelljeiről, azaz a G Pad 8.3 táblagépről és a G2 csúcsmobilról. Mindkét készülék erős hardvert és naprakész szoftvert tudhat magáénak, de igazi érdekességük azokban a megoldásokban keresendő, melyeket a felhasználói szokások, vélemények ihlettek. A kisebbik dél-koreai gyártó ugyanis a „Learning from You” filozófia jegyében alkotta meg a masinákat, hogy olyan újítások kerülhessenek beléjük, amelyek a valós felhasználói igényekre jelentenek választ. Hogy pontosan mi teheti kényelmesebbé a G2 használatát és miért remélhetünk jobb felhasználói élményt a G Pad 8.3-tól? Megmondjuk a választ-

LG G2 – fókuszban a kényelem

Ahogy fent említettük, az LG a használhatóságra helyezte a hangsúlyt a G2 megépítésekor, így egy olyan okostelefont alkotott, melyben egy sor praktikus megoldással egyesül a bivalyerős hardver.

Az egyik legizgalmasabb újítást a hátlapra költöztetett ki/bekapcsoló, illetve hangerőszabályzó gombok (Rear Key) jelentik, melyeket a telefon használatakor könnyebben, a széleken elhelyezett kezelőszervekkel ellentétben keresgélés nélkül elérünk – hiszen általában a mutatóujjunkkal támasztjuk a mobilunkat hátulról. Érdekesség, hogy a hangerőgombok a kamera és a QuickMemo jegyzetelő app gyorsindítóiként is használhatók. Rögtön felmerül a probléma, hogy az asztalra helyezett telefont fel kell emelni, hogy életet leheljünk belé – és ez elég macerás. Szerencsére az LG mérnökei elég leleményesek voltak, s beépítették a készülékbe az úgynevezett KnockOn funkciót, amely tökéletesen kiegészíti a hátlapi gombokat, hiszen lehetővé teszi, hogy a kijelzőt két koppintással ki-, vagy bekapcsoljuk. Hasonló megoldást már láttunk a Nokia készülékeiben, ám itt egy fokkal nagyobb jelentőséggel bír.

 

Rear Key

 

Van a készülékben Guest Mode, ami akkor jön jól, ha valakinek kölcsönadjuk a telefont és nem szeretnénk, ha az illető nem férne hozzá bizonyos tartalmakhoz és funkciókhoz, például az SMS-ekhez. Ez az okosság ötletesen aktiválható: egy általunk előre meghatározott, a normál módétól eltérő mintával kell feloldani a telefont, s az máris a vendégként üdvözöl bennünket.

Több multimédiás fícsör is bekerült a G2 repertoárjába. Az OIS (optikai képstabilizátor) jóvoltából kevésbé zavar be a fotók és videók rögzítésekor a kezünk remegése, így élesebb eredményt érhetünk el. Az Audio Zoom révén videózás közben egy bizonyos hangforrásra fókuszálhatunk úgy, hogy szimplán ránagyítunk. Így a számos beépített mikrofon közül azok válnak érzékenyebbé, amelyek a megadott cél irányába fülelnek, s ezáltal kiemelik a tőle érkező hangot. A Plug&Pop névre hallgató funkció egy audio kiegészítő csatlakoztatásakor azonnal felajánlja a zenelejátszó elindítását. Ez aztán a figyelmesség!

 

QuickRemote

 

Ha csörög a telefonunk, úgy is felvehetjük, hogy csak szimplán a fülünkhöz emeljük. A Samsung csúcsmobiljaiból ismerős funkció Answer Me néven szerepel az LG szótárában.

A G2 egy univerzális távirányítóként is használható, amellyel szinte minden háztartási és szórakoztatóelektronikai eszközt vezérelhetünk a lakásban. Erre a QuickRemote app teszi alkalmassá, mely amellett, hogy számos készülék távkapcsolóját ismeri (hatalmas adatbázisa van), képes egy másik távirányítótól kvázi tanulni is.

A fent ismertetett megoldások kiemelkedő méretű és minőségű, 5,2 colos Full HD IPS kijelzővel és abszolút felsőkategóriás hardverrel egészülnek ki. Az LG G2 gördülékeny működéséről egy négymagos 2,26GHz-es Snapdragon 800 processzor gondoskodik, amit 2GB RAM és 16, illetve 32GB tárhely tesz teljessé. A telefon energiaellátását egy 3000mAh kapacitású akkumulátor biztosítja, mely állítólag intenzív használat mellett is bírja szuflával a nap végéig, normál igénybevétel esetén pedig két napig is életben tartja a G2-t egy feltöltéssel. Érdekesség, hogy az LG G2 okostelefon létére 24bit/192kHz-es stúdióminőségű hangzással játssza le multimédiás tartalmainkat.

Tekintve, hogy egy cirka 130-140 ezer forintos készülékről van szó (a tárhely függvényében ez változhat), a G2 egy kellemes ajánlat, hiszen nemcsak fejlett technológiákat vonultat fel, hanem jól is használható.

G Pad 8.3 – tablet, felhasználói vélemények nyomán

A gyártó egy táblagépet is készített a már említett tervezési filozófia jegyében, ez lett a G Pad 8.3. Az erőteljes hardverrel (négymagos, Snapdragon 600 processzor, 2GB RAM) megáldott készülék méretei, anyaghasználata és formája is a felhasználói igényeket próbálja maximálisan kiszolgálni, ahogy néhány, a gép fedélzetére telepített kényelmi funkció is. Utóbbiak közé tartozik a QPair alkalmazás, mely révén az okostelefonunkra érkező hívások, üzenetek, illetve az azon készített jegyzetek a G Pad-en is megjelennek, illetve kezelésükre is lehetőség nyílik. Bekerült az eszköztárba a két koppintásos kijelző ki-, illetve bekapcsolás, azaz a KnockOn, s kapunk egy Slide Aside nevű okosságot, amely a futó alkalmazások közötti váltást hivatott leegyszerűsíteni egy háromujjas gesztus segítségével. Hasonlóan praktikus a QSlide funkció, amivel egyszerre több alkalmazást nyithatunk meg és tehetünk ki a kijelzőre, s beállíthatjuk, hogy az egyes elemek mekkora méretben, s milyen mértékű áttetszőségben jelenjenek meg. A G Pad repertoárjából nem maradtak ki a G2-nél megismert Guest Mode és QuickRemote szolgáltatások sem.

 

Kézre áll a G Pad 8.3

 

Az LG nagy reményeket fűz új készülékeihez, várakozásai szerint azok tovább erősítik nevét a magyar piacon. Szerintünk okos dolog volt a használhatóságra helyezni a hangsúlyt a modellek megalkotásakor, s még úgyis szimpatikus maradt a gyártó, hogy néhány „vadiúj” funkciót más néven már láthattunk egyes konkurens termékekben.

 

 

 

Vissza