Hazánkban a mobil fotózás új királya – Lumia 1020

Farkas Norman - 2013. szeptember 26.

Kedd este Magyarországon is bemutatkozott a Nokia új nagyágyúja, a Lumia 1020. A fotózásra kiélezett újdonság a Windows Phone platform első olyan képviselője, amelybe sikerült átültetni a 808 PureView-ben látott 41 megapixeles, veszteségmentes nagyítást lehetővé tévő kamerát, sőt annak továbbfejlesztett verzióját. A finn gyártó belvárosban tartott eseményén lehetőségünk volt kipróbálni a multimédiás szörnyeteget, s megtapasztalhattuk a mobil fotózás csúcsát jelentő „PureView élményt”.

A mobil fotózásról napjainkban is megoszlanak a vélemények. Sokak szerint fotózni csak céleszközzel, azaz fényképezőgéppel érdemes, míg mások szívesen örökítik meg okostelefonjuk beépített kamerájával az emlékezetes pillanatokat. A két tábor közös nevezője, hogy érdeklődéssel tekinthetnek a mobilokba szerelt kamerák rohamos fejlődésére, amelynek egyik élenjáró szereplője a Nokia. A finnek korábban a Symbian rendszerű 808 PureView modellel késztették nézeteik felülvizsgálatára a mobil fotózástól elzárkózott felhasználókat – s okoztak nagy örömet a telefonjukat előszeretettel fényképezésre használó embereknek –, most pedig ismét egy valóságos multimédiás szörnyeteget tettek le az asztalra a Windows Phone 8 alapú Lumia 1020 „személyében”.

A fekete, fehér és sárga színekben megjelenő készülék magyarországi bemutatójára kedd este került sor Budapest belvárosában. Természetesen mi is részt vettünk az eseményen, hogy tapasztalataink alapján számolhassunk be arról, valóban olyan nagy durranás-e az 1020, mint amilyenre számítottunk.

Miért nagy szám?

Mivel korábban már kiveséztük a Lumia 1020 technikai jellemzőit, most csak azt boncolgatjuk, hogy miért is olyan izgalmas a maga 41 megapixeles, Carl Zeiss optikával és hat tagú lencserendszerrel ellátott kamerájával.

Nos, ahogy a 808 PureView, úgy a Lumia 1020 esetében is rendelkezésünkre áll a veszteség-mentes nagyítás lehetősége. Ezáltal kitágulnak a képalkotási lehetőségeink, hiszen anélkül zoomolhatunk rá valamire, hogy minőségromlás következne be. Egy 5 megapixeles fotó esetén háromszoros veszteség-mentes digitális zoom áll rendelkezésünkre. Ugyancsak érdekes, hogy egy nagyfelbontású képből (38 vagy 34 megapixeles képaránytól függően) annak elkészülte után is kellemes minőségben ragadhatunk ki részleteket – így teljesen eltérő jelentéstartalommal bíró részeket fedezhetünk fel minden 1020-szal lőtt fotón.

A Nokia PureView képalkotási rendszerében helyet kapott egy speciális algoritmus, mely a képpontokat érinti: 7 pixelt egy úgynevezett szuperpixellé gyúr össze, ami szép és zajmentes képet eredményez, így gyenge fényviszonyok között is kellemes eredményt érhetünk el.

Az 1020 belső tárhelye 32GB, ami nem túl nagy, ha figyelembe vesszük a mobillal készíthető, helyigényes óriásfotókat. Ráadásul a Dual Capture funkció révén nem csak a nagyfelbontású, későbbi szerkesztésre alkalmas képeket menti el a telefon, hanem azok megosztásra szánt, 5 megapixeles változatát is.

Videózás frontján is ott van a szeren a kütyü: elmosódásmentes, sztereó hanggal kísért felvételeket készíthetünk vele a Nokia Rich Recording alkalmazás és az optikai képstabilizátor jóvoltából. Érdekesség, hogy Full HD videó esetén négyszeres veszteség-mentes nagyításra van lehetőségünk (6 x 720p).

Alkalmazásokkal a még tökéletesebb eredményért

A finnek kreáltak egy sor alkalmazást, melyek lehetővé teszik a kivételes képességű kamera magas fokú kiaknázását.

A szoftverek közül a Pro Camera a legizgalmasabb, melynek használatával az amatőrök is belekóstolhatnak a profi fotózás világába. Az app segítségével például kedvünkre állíthatjuk az ISO és a fehéregyensúly értékét, illetve a záridőt. A legtöbb változtatás hatását azonnal láthatjuk a kijelzőn. Természetesen akad automata üzemmód is, mely az adott környezeti viszonyokhoz mérten a legjobb minőségű képet készíti el. Ennek jó hasznát vehetjük, ha nem vagyunk kísérletező kedvünkben, vagy gyorsan le szeretnénk kapni valamit.

További számos app lelhető fel a Windows Phone alkalmazásboltban, melyekkel kreatív munkákat készíthetünk. Ilyen például a fotómozaikot kreáló Panagraph, a képeket történetbe rendező SNAPCAM, vagy a fotókat egy videóvá összefűző Vyclone. A szoftverekről ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

A fentieket összegezve elmondhatjuk, hogy a Nokia Lumia 1020 sokkal inkább egy okostelefonnal szerelt digitális fényképezőgép, mintsem egy kamerás mobil. A készülék kiemelkedő képalkotási képességeit csupán a harmatos akkumulátor és a Windows Phone platform hiányosságai árnyékolhatják be. Jó hír, hogy előbbire megoldást nyújthat a beépített pótaksival szerelt, állványra is szerelhető Camera Grid nevű tartozék, utóbbiakat pedig a jövő év elején érkező Windows Phone 8.1 orvoslhatja.

 

Vissza