Kóstolj bele a Facebook Home gyönyöreibe!

Farkas Norman, 2013. április 16. 09:36

A közösségi szolgáltatásokat előtérbe hozó Facebook Home a HTC First-ön kívül hivatalosan csupán néhány androidos csúcsmodellre érhető el. Nem hivatalosan viszont bárki kipróbálhatja.

A várakozásoknak megfelelően április 12-én megjelent a Facebook Home és az első köré épülő okostelefon, a HTC First is.

Az előtelepített Facebook Home launcherrel bíró HTC First az amerikai AT&T Wireless szolgáltató kínálatában debütált április 12-én. Az LTE támogatással felvértezett készülék kétéves hűségnyilatkozat aláírásával 99 dollárért vihető haza, a kártyafüggetlen kiadásért pedig 450 dollárt kell kicsengetni. A telefon hamarosan Európában is megjelenik, ám azt még nem tudni, hogy pontosan mely szolgáltatóknál.

A Facebook Home a tervek szerint haladva elérhetővé vált a Google Play Store alkalmazásboltban is a HTC One X, One X+, Samsung Galaxy S III és Galaxy Note II modellek számára, s hamarosan a HTC One és Samsung Galaxy S 4 készülékek tulajdonosai is letölthetik. Azok a júzerek, akik nem rendelkeznek az előbb említett telefonokkal, hivatalos úton egyelőre nem tapasztalhatják meg a Facebook Home örömeit (vagy ízlés szerint borzalmait), ám Zuckerberg ígérete szerint a szoftver frissítése során egyre szélesebb lesz a támogatott készülékek köre.

Ha nem szeretnél várni, míg a te mobilodra is hivatalosan elérhető lesz a Facebook Home, akkor jó hírünk van, ugyanis saját felelősségre a program szinte bármilyen Android 4.0 vagy frissebb rendszerű készülékre felvarázsolható. Az XDA Developers fórum tagjainak egyetlen nap alatt sikerült átalakítaniuk az alkalmazás telepítő fájlját úgy, hogy az gond nélkül fusson olyan eszközökön is, melyek nem tartoznak a hivatalosan támogatott modellek közé. A legjobb az egészben, hogy sem a készülék rootolására, sem egyéb buherálásra nincs szükség a működéséhez. Mindössze annyi a teendőnk, hogy letöltjük a módosított APK fájlokat, majd eltávolítjuk a telefonunkon lévő Facebook és Facebook Messenger alkalmazásokat. Ha ez megvan, telepítjük a módosított programokat ebben a sorrendben: Facebook (com.facebook.katana.apk), Facebook Home (com.facebook.home.apk), Facebook Messenger (fborca242.apk), majd a Facebook alkalmazás beállítások menüjében bekapcsoljuk a Facebook Home-ot és már indulhat is a móka. A szükséges fájlokat az XDA Developers fórumon találod, a használatukból eredő esetleges károkért sem mi, sem a fórum tagjai nem vállalnak felelősséget.

 

 

A Facebook Home egy launcherként viselkedik, tehát átszabja a záróképernyőt, a kezdőlapot és a menüstruktúrát. Alapbeállításként valószínűleg elrejti az Android értesítési sávját, ám ezt az app beállításaiban orvosolhatjuk, ha szeretnénk. Rengeteg kritika terjeng a neten a szoftverrel kapcsolatban, sokak szerint túlságosan nyitott, illetve indiszkrét, hiszen megfelelő biztonsági beállítás híján egyből a telefon használójának arcába tolja a Facebookon történt fejleményeket, így kétszer is meggondolja az ember, hogy kölcsön adja-e egy kis játékra a mobilját a testvérének, vagy egy haverjának. A Facabook Home másik kritizált tulajdonsága, hogy túlságosan háttérbe tolja az alkalmazásokat és kőkeményen a Facebook szolgáltatásait helyezi előtérbe. Ez szerintem nem nevezhető negatívumnak, hiszen ebben áll a szoftver lényege. Nyilván idővel újabb funkciókkal gazdagodik a launcher, melyek élvezetesebbé és kényelmesebbé teszik a használatát, s nem csak azok kattannak majd rá, akik a Facebook megszállottjai.

Te kipróbáltad a Facebook Home-ot? Ha igen, kíváncsian várjuk véleményedet a hozzászólások között. Ha nem próbáltad, s nem is szeretnél belekóstolni a programba, oszd meg velünk, miért döntöttél így!

 

 

 

 

[Forrás: XDA Developers]