7. generációs iPod nano - A Lumia sorozat ihlette?

Farkas Norman, 2012. szeptember 14. 17:03
A 2,5 hüvelykes multitouch érintőképernyővel szerelt iPod nano igen sokat változott az előző generációhoz képest. Az új lejátszó dizájnját tekintve akár a Nokia Lumia modellek egyenes ági leszármazottja is lehetne.

Az Apple szerdai sajtóeseményén az iPhone 5 mellett az ötödik generációs iPod touch és a hetedik generációs iPod nano is bemutatkozott. Az új modellekben sok közös jellemző fedezhető fel, ilyen például a 9 tűs Lightning csatlakozó és az alaptartozékként megjelenő, unibody kialakítású EarPods fülhallgató.

A 76,5 x 39,6 x 5,4 milliméteres iPod nano újdonságai közé tartozik a Bluetooth 4.0 modul, a sztereo Bluetooth támogatás, a 2,5 hüvelykes, 432 x 240 pixel felbontású multitouch kijelző és az FM rádióadás 15 perces visszapörgetésének lehetősége. A 31 grammos kütyü izmos akkut kapott, így akár 30 órányi zenelejátszásra, vagy 3 és fél órányi videózásra is képes egyetlen feltöltéssel.

A készülék talán a dizájnjában változott a legtöbbet az elődjéhez képest. Egyesek szerint az iPhone modellek külsejét idézi, ami a home gomb feltűnése miatt jogos észrevétel, ám aki jobban megnézi a médialejátszót, az kísérteties hasonlóságot vélhet felfedezni a Nokia Lumia mobilokkal. Kit tudja, talán élőben nem hasonlít annyira drasztikusan az Apple kütyüje a finn gyártó okostelefonjaira, ha mégis, akkor viszont joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi lehet ennek az oka, hisz csak nem feltételezhetjük a tudatos másolást egy olyan vállalatról, mely majdnem napi szinten bíróságra jár, hogy megvédje a szellemi tulajdonát. Ironikus helyzet.

 

Az új iPod nano hét színben kerül piacra, kezdőára pedig 149 dollár.