Szabad az út a Sony gólvonal-technológiája előtt

forrás Prim Online, 2012. július 9. 13:50

A kétes helyzetek megítélésére több sportágban már hosszú ideje alkalmaznak különféle gépi segítséget. A tenisz és a krikett után most a futballban is eljött az ideje annak, hogy a bírók segítséget kapjanak. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) főtitkára közölte, hogy a gólvonal-technológia bevezetése mellett döntöttek.

Négy országban – Angliában, Németországban, Magyarországon és Olaszországban – két különböző cég által kifejlesztett rendszert teszteltek, amelyek mindegyike megfelelt a FIFA követelményeinek, így mind a Sony Europe tulajdonában lévő Hawk-Eye, mind pedig a GoalRef rendszer zöld utat kapott.

„Nagyon örülünk a FIFA döntésének, és biztosak vagyunk abban, hogy a rendszer nagyban támogatja a sportbírák munkáját az olyan kritikus helyzetekben, mikor egy bizonytalan döntés akár nemzetközi tétmérkőzések kimenetelét is képes befolyásolni” – mondta Steve Carter a Hawk-Eye Innovations ügyvezető igazgatója. 

A Hawk-Eye rendszer hat kamerával háromszögelve határozza meg a labda pontos helyét a pályán. A „sólyomszemrendszer” mindkét térfélen hat-nyolc, különböző sarkokban felállított, nagysebességű kamera által határozza meg a labda pontos helyzetét. A kamerák adatait egy videószoftver segítségével gyűjtik össze, amely 3D-s képet generál a labda röppályájáról, majd egy másodpercen belül információt küld a mérkőzés játékvezetőjének és asszisztenseinek karórájára az eredményről. Bizonytalan helyzet esetén a Sólyomszem lehetőséget biztosít a kamerák által rögzített videók azonnali visszajátszására.

 



Néhány szóban a vállalatról

A videóbírót a maga kezdetleges formájában már a nyolcvanas években használták az amerikai profiligában, az NFL-ben, majd néhány éves szünet után, 1999-ben különböző változtatásokkal visszahozták.
A Sólyomszem technológiát a kezdetekben a krikettben alkalmazták, majd a folyamatos fejlesztések lehetővé tették a több sportágban történő, széles körű felhasználását. 2011-ben a fejlesztés Sony Europe angol részlegének tulajdonába került. A vállalat napjainkban olyan világméretű rendezvények támogatója, mint a Wimbledoni Teniszbajnokság, a Krikett Világbajnokság, a Davis-kupa és a Konföderációs Kupa.