Visszavetették a kamerakeresletet a telefonok

MTI Sajtóadatbank, 2012. július 1. 15:10

Egyre inkább visszavetik a digitális kamerák keresletét az okostelefonok Nagy-Britanniában, az emberek az utóbbiakkal készítenek felvételeket, megelégszenek a gyengébb minőségű videókkal.

A szigetországban az utóbbi öt évben 29 százalékkal zsugorodott a digitális kamerák kereskedelmi forgalma: 2011-ben 598 millió font volt, míg 2006-ben még 843 millió - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

A Mintel cég felmérése alapján a brit felnőttek 8 százaléka - 3 millió ember - nem tartja valószínűnek, hogy ha digitális kamerája tönkremegy, újat vesz helyette, inkább mobiltelefonjára hagyatkozik videokészítéskor.

Az adatok szerint a britek 80 százalékának van digitális kamerája, de közülük csak 40 százalék készít kizárólag azzal felvételt. A felnőtt lakosság 45 százaléka okostelefonját használja kameraként.

Ami a hagyományos - mágnesszalagos - kamerákat illeti, már csak 8 százalék készít kizárólag velük felvételeket.

A digitális kamerát vásárlók közül 39 százalék régi kamerájának felváltása végett vett újat, 34 százalék nyaralására, 18 százalék pedig egy különleges esemény - például esküvő - felvétele végett.

A britek 21 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy az okostelefon hosszabb távon okosabb vétel, ugyanakkor 71 százalékos azok hányada, akik határozott meggyőződéssel vallják, hogy a kamerák jobb minőséget nyújtanak, mint a telefonok.