Androidos alaplap nagyon olcsón - VIA APC

Farkas Norman, 2012. június 14. 16:10

A VIA előrukkolt egy androidos barebone PC-vel, melyet rendkívül olcsón, mindössze 49 dollárért kínál. Nem meglepő módon már az összes kütyüt lefoglalták a júzerek, de hamarosan újra elérhető lesz.

Tegnapelőtt vált előrendelhetővé a VIA APC, avagy a chipgyártó androidos alaplapja, mely egy 800MHz-es processzort, VGA és HDMI kimenetet, 512MB RAM-ot, 2GB háttértárat, ethernet hálózati csatlakozót, microSD kártyahelyet, valamint négy USB 2.0 portot tartalmaz. Ugyan a 170 x 92 x 32 milliméteres eszközből kimaradt a WiFi, ez megbocsátható, hiszen egy rendkívül olcsó megoldásról beszélhetünk. A 49 dolláros cuccot csak be kell tenni egy mini-ITX házba, rá kell kötni egy tápegységet, billentyűzetet, egeret és egy, maximum 720p felbontású monitort (vagy TV-t) és máris indulhat a móka. A szerkezet fedélzetén az Android 2.3 Gingerbread operációs rendszer teljesít szolgálatot.

Az APC egyik legnagyobb pozitívuma, - az ára mellett - hogy rendkívül alacsony fogyasztással rendelkezik: pihenés közben 4, teljesen felpörögve pedig maximum 13,5 wattot eszik.

A készülék első készlete máris elfogyott, hiszen nagyon sok felhasználót felcsigázott az alacsony fogyasztás és ár, továbbá az ígéretes szolgáltatáskínálat, de minden bizonnyal az APC újra elérhető lesz a közeljövőben. Ha érdekel a kütyü, itt jelezheted, hogy ne maradj le a következő hullámról. A már elkelt darabok szállítása július folyamán történik, a legközelebb rendelhető eszközök érkezésére pedig ennél is később számíthatunk.

Emlékszel a nemrég Kínában bemutatott androidos miniszámítógépre? A pendrive méretű kütyü sokban hasonlít a VIA APC-jéhez, viszont van burkolata, másfélszer annyiba kerül és erősebb harverrel, illetve frissebb szoftverrek (Android 4.0 ICS) rendelkezik.

 

[Forrás: Engadget]