Sikeresen tesztelte a 6G-s technológiát az LG

Kütyü Magazin, 2022. szeptember 15. 14:39

Az LG Electronics (LG) megerősítette globális vezető szerepét a mobilhálózati technológia területén azzal, hogy sikeresen tesztelte a 6G terahertzes (THz) vezeték nélküli adatátvitelt és -vételt a 155-175 GHz-es frekvenciatartományban, 320 méteres távolságban, szabadtéren.

A berlini Fraunhofer Heinrich Hertz Intézetben (HHI) szeptember 7-én lezajlott teszt egyrészt azért számít mérföldkőnek a 6G THz technológia kereskedelmi forgalomba hozatala terén, mind a beltéri, mind a kültéri városi területeken történő használat esetében, mert a városi makrocellák bázisállomásainak referencia-cellái kültéren körülbelül 250 méteres távolságban vannak, másrészt pedig azért, mert tavaly augusztusban még csak a 100 méteres kültéri adatátvitelt tudta teljesíteni az LG.

Az ultraszélessávú frekvenciákat használó 6G viszonylag rövid hatótávolsággal rendelkezik, ráadásul az adástól a vételig teljesítményveszteség léphet fel. E problémák megoldására az LG, a Fraunhofer HHI és a Fraunhofer Alkalmazott Szilárdtestfizikai Intézet (IAF) közösen fejlesztett ki egy olyan teljesítményerősítőt, amely képes növelni az átviteli erősséget, valamint egy olyan alacsony zajszintű vevőerősítőt, amely javítja a bejövő jel minőségét.

 

 

A nemrégiben tartott bemutatón a felek többcsatornás teljesítményerősítője több mint 20dBm-es jelkimenettel rendelkezett — ez több mint 5dBm-es növekedést jelent az LG és a Fraunhofer HHI és az IAF által az előző kísérletben alkalmazott megoldáshoz képest. A teszt során egy olyan alacsonyzajszint-erősítőt használtak, amely minimalizálja a jel vétele során jelentkező zajt. Azért, hogy a jövőbeli kereskedelmi forgalomba hozatal könnyebb legyen, ezeket az új technológiákat az LG legújabb, az integráltáramkör-gyártásra nagymértékben alkalmas moduldizájnjába integrálták.

„A legutóbbi teszt sikerével egy lépéssel közelebb kerültünk az 1 terabit (TB)/másodperces 6G sebesség megvalósításához mind beltéren, mind a kültéri városi területeken" – mondta Dr. Kim Byoung-hoon, az LG Electronics technológiai igazgatója és ügyvezető alelnöke. „Az LG folytatja együttműködését a kutatóintézetekkel és az iparági innovátorokkal azért, hogy tovább erősítse vezető szerepét a 6G technológiában. Arra számítunk, hogy a 6G az üzleti teljesítmény és az új felhasználói élmények egyik fő mozgatórugója lesz a jövőben, és nem is lehetnénk jobb helyen, mint itt, vagyis a fejlesztés élvonalában."

Az LG azt tervezi, hogy szeptember 23-án a szöuli LG Science Parkban megrendezendő 6G Grand Summiton jelenti be a legújabb 6G távközlési tesztjének részletes eredményeit, illetve áttekintést ad a technológia eddigi fejlesztéséről. A vállalat az eseményt Dél-Korea legjelentősebb kutatóegyetemével, a Koreai Felsőfokú Tudományos és Technológiai Intézettel (KAIST) és a Koreai Szabványügyi és Tudományos Kutatóintézettel (KRISS) együttműködve rendezi meg.

 

 

Az 5G vezeték nélküli hálózatokhoz képest a 6G sokkal jobb adatátviteli sebességet biztosít alacsonyabb késleltetéssel és nagyobb megbízhatósággal. A 6G hálózat szabványosításáról szóló megbeszélések várhatóan 2025 körül kezdődnek el, a technológia kereskedelmi forgalomba hozatala pedig 2029-re valószínű.

A globális vállalatok versenyt futnak azért, hogy beléphessenek a 6G technológia világába. Ez a technológia kulcsfontosságú szerepet fog játszani számos innováció megvalósulásában, az ultrarealisztikus mobil hologramoktól kezdve az IoT (a dolgok internete) és az ún. ambient computing következő fázisáig, amely az emberek, tárgyak és terek organikus összekapcsolásával adaptívabb, személyre szabottabb élményeket nyújt majd.

Azért, hogy a 6G területén továbbra is vezető szerepet tölthessen be, az LG aktívan együttműködik a világ elismert kutatóintézeteivel, egyetemeivel és vállalataival. A társaság célja mindemellett, hogy K+F együttműködési zónákat hozzon létre a 6G alaptechnológiái számára, szorosan együtt dolgozva olyan szervezetekkel, mint a Fraunhofer HHI és IAF, a KAIST, a KRISS és a Keysight Technologies, így gyorsítva fel a vezeték nélküli hálózati kommunikáció következő generációjának megjelenését.

2021 júniusában az LG-t választották meg a Next G Alliance alkalmazási munkacsoportjának vezetőjévé. A Next G Alliance az Alliance for Telecommunications Industry Solutions (ATIS) iparági kezdeményezése, amely 6G technológiák megvitatására és a 6G távközlési szolgáltatások jövőbeli irányának meghatározására jött létre.