Kiegészítők a játékélmény középpontjában

Kütyü Magazin, 2022. május 25. 11:01

A számítógépes játékok választéka ma már rendkívül széles skálán mozog. Alapvetően négy kategóriát különböztetünk meg. Elérhetők a felhőben játszható közösségi játékok, pl.: a stratégiai vagy városépítő verziók, ezek nem olyan késleltetésérzékenyek. Játszhatunk multiplayer játékokkal, ahol minden milliszekundum számít a tökéletes játékélménynél, választhatunk single player változatot saját gépen vagy a felhőben és letehetjük a voksunkat a konzolos játékok mellett is. 

A játékok egyre lenyűgözőbb élményt nyújtanak, azonban ezzel arányosan gépigényük is lélegzetelállító tempóban, egyik generációról a másikra akár két-háromszorosára növekszik. Mind több játékos fordul ezért a felhő felé, és csúcsgépek vásárlása, építése helyett online szolgáltatásra fizet elő. 

A technológia fejlődésének köszönhetően ezek az egyszerű PC-ről vagy konzolról elérhető szolgáltatások ma már ugyanolyan játékélményt szereznek, mint egy helyi csúcsgép, de összehasonlíthatatlanul olcsóbban. 

Voksoljunk azonban saját gép vagy a felhő mellett, a gamernek a korlátlan élményhez a játék típusának megfelelő kiegészítőkre is szüksége lesz. 

 

Hogyan válasszunk?

A szimulációs játékok kedvelői például kimondottan erős gépet, és három összekapcsolt kijelzőt használnak, hogy a kormány mellől oldalra is kilássanak, és a visszapillantó tükörbe is belenézhessenek. Újabban azonban ezt a körpanorámát már a VR headsetek biztosítják, amelyek a felhasználót a játék világába ültetik. Egyelőre szűk körben terjedtek el, de a járványhelyzetben ez a sim racing tábor például több online versenyt is tartott.

Visszafogottabb gépteljesítménnyel is boldogulnak a masszívan többszereplős online szerepjátékok (MMORPG) kedvelői, mivel ezek a programok kifejezetten széles tömeget céloznak, de a kezelőfelület megjelenítéséhez nekik is nagyméretű kijelzőre lesz szükségük.

A kompetitív játékosok számára különösen fontos a magas képfrissítési frekvencia. Egy lövöldözős játékban például szavakkal leírhatatlan különbséget tapasztal az, aki a 60-ról 240 Hz-es – azaz 16-ról 4 milliszekundumos képfrissítésű – kijelzőre és egy 80 grammos, vezeték nélküli egérre vált. Minden ezredmásodperc számít, és ezek a kiegészítők a lehető leggyorsabb, késleltetés nélküli reagálást szolgálják.

Aki pedig otthon, kikapcsolódásképp ül le játszani helyi gépen, annak az ultraszéles, 38 colos monitor adja a belemerülés legjobb élményét. Míg a szimulációs játékokhoz három kisebb, minden specifikációjában egyező kijelző szükséges, és a kompetitív játékosok is a 20 col körüli képátlójú kijelzőket tudják jól átlátni, addig az alkalmi játékosokat a hajlított, ultraszéles kijelzők még jobban körülölelik a látvánnyal. Minden játéktípushoz más kijelző ideális, éppen ezért ilyen széles és sokszínű a választék.

Bár ergonomikus kialakításuk említésén túl kevés szó esik róluk, az egerek szerepe valójában annyira fontos, hogy aki többféle játékkal játszik, annak rendszerint többféle egere van. A kompetitív játékoknál, mint említettem, a villámgyors reagálás döntő, ezért a kis tömegű egér oldalán csupán egy-két gomb kap helyet. A többszereplős online szerepjátékoknál viszont nyolc-kilenc testre szabható gombra is szükség lesz. 

Az egerek árát jellemzően ez a testre szabhatóság, valamint a vezeték nélküli akkumulátoros üzemidő hossza és a szenzor érzékenysége határozza meg. De a kompetitív játékoknál például a kisebb érzékenység a szélesebb kézmozdulatokkal együtt ad nagyobb pontosságot. Ehhez pedig nagyobb átmérőjű, akár egy méternél is szélesebb egérpad szükséges, amelyen a billentyűzet is elfér, hogy a kéz ne érintkezzen az asztal felületével. 

Játékfüggő végül a megfelelő fejhallgató típusa is. A kompetitív játékokhoz elkel a 7.1-es térhatás, amely hallhatóvá teszi, hogy a másik játékos pontosan hol helyezkedik el. 

 

Gépvásárlás előtt – Alienware vagy Dell gamer PC? 

Miben különböznek egymástól a Dell gamer és Alienware gépei? Röviden: mindenben.

Az Alienware abszolút high end portfólióját célgépek alkotják, amelyek a játék korlátlan élményével ajándékozzák meg a felhasználót. Amint új processzorok jelennek meg, az Alienware hardver és szoftvermegoldást épít köréjük, a még nagyobb teljesítmény elérését támogató alaplapot és vízhűtést, valamint a tuningolást megkönnyítő szoftvereket is beleértve.

Középkategóriás alternatívát kínálnak viszont a gamer PC-k, amelyek teljesítménye például nem növelhető korlátlanul. Ezzel együtt gamer laptopjaink minőség és játékélmény tekintetében egyaránt élvonalat képviselnek, miközben szélesebb körben elérhetők, pénztárcabarát eszközök.

Gépvásárlás előtt álló játékosoknak tanácsolom, hogy a játékok mind nagyobb méretével számolva kellő kapacitású SSD-t válasszanak, de ami ennél is fontosabb, hogy a teljesítményt a processzor és a videokártya fogja meghatározni. A tápon és a hűtésen végképp ne próbáljanak spórolni, mert ez olyan problémákhoz vezethet, amelyek a gép élettartamát rövidítik. Egy drágább, nagy teljesítményű gépet senki sem szeretne két év múltán cserélni, és csúcskategóriás táppal, hűtéssel a PC nyolc évig is kiszolgálja az igényeket, mivel többnyire minden más bővíthető bennük. Ne centizzük ki az erőforrásokat, játékhoz válasszunk jövőbiztos gépet, a megfelelő kiegészítőkkel!

Hozzátartozik ehhez, hogy népszerű gamer laptopjainkhoz és ínyenceknek szánt, minden tekintetben csúcskategóriás Alienware gépeinkre egyaránt 3 év helyszíni garanciát adunk.

 

Szerző: Móritz Krisztina, Dell Technologies, Channel Account Manager