Hogyan segíti a modern technika az egészséges életmódot?

Kütyü Magazin, 2022. március 28. 13:24

Az elmúlt évtizedek meghatározó trendje, hogy egyre divatosabb lett az egészséges életmód. Ma már elmondható, hogy nem csak a fiatalabbak körében, hanem minden korosztályban nő azok száma, akik nem csak tisztában vannak az egészségtudatos életmód mibenlétével, hanem aktívan tesznek is érte.

Ez az örvendetes tendencia pedig találkozik egy másik felívelő irányzattal, amely nem más, mint az okoseszközök robbanásszerű elterjedése. Ez irányvonal napjainkban szintén látványos előretörést mutat.

Inspiráló okoseszközök

Szerencsés tehát a helyzet, mert egyfelől megjelent egy igény a mozgás, az egészségtudatos életmód gyakorlására, másfelől pedig a szédületesen fejlődő technika megteremtette a lehetőségét annak, hogy a különböző mozgásformákkal kapcsolatban már viselhető eszközök segítségével is visszajelzéseket kaphassunk.

E két egymást metsző folyamat találkozási pontjánál vannak a sport okosórák, melyeket arra optimalizáltak, hogy a mozgásformák minél alaposabb elemzésével segítsék viselőjüket úgy, hogy közben az okosórák általánosan is hasznos funkcióit is megőrizzék.

Aki már próbálta az ilyen eszközöket, pontosan tudja, hogy micsoda segítséget jelent akár egy edzés megtervezésében, monitorozásában, a fejlődés nyomon követésében egy-egy ilyen készülék, de a hasznossága tulajdonképpen már a vásárlás pillanatában megkezdődik, hiszen már a puszta jelenléte is képes extra motivációt adni a tulajdonosának.

Sport okosórák és aktivitásmérés

A sport okosórák rendkívül széles választéka megtalálható a hellowatch.hu oldalán és természetesen e termékkategóriában is vannak professzionálisabb és belépő szintű modellek, hogy ki-ki megtalálja azt, amely az ő elvárásainak a legjobban megfelel.

Tudni kell, hogy ezek az okoseszközök tulajdonképpen nem is önmagukban működő szerkezetek, hanem a telefonnal Bluetooth összeköttetésben álló kis hordozható számítógépek. A fejlettebb típusokhoz egy okostelefonra telepíthető program is jár, és így a két készülék szoros kapcsolatban dolgozik azért, hogy minél több hasznos információhoz jussunk a mozgással vagy akár az alvásunkkal kapcsolatban. Ezek az eszközök tulajdonképpen “célszerszámok,” a külsejük és a szoftverük is az egészség megőrzését hivatottak elősegíteni.

Bizonyos modelleknél már elérhető a beépített GPS és a saját belső tárhely, melyre zenét töltve akár az is kivitelezhető, hogy a telefont otthon hagyva is mérhessük teljesítményünket, miközben zenével színesítjük az edzést.

A pulzusmérés az ilyen eszközöknél minden esetben alapszolgáltatás, de kialakítástól függően a véroxigénszint- vagy adott esetben a vérnyomásmérés is elérhető. Ugyancsak alapszolgáltatás a távolságmérés, az aktivitás monitorozás, és a sportágak automatikus felismerése.

A hellowatch.hu oldalon található összes sport okosóránál elérhető a magyar nyelv, így a bőséges szolgáltatáskör ellenére is elmondható, hogy az eszközök használata bárki számára könnyen elsajátítható.