A világ első full-range F1.7 standard zoomos objektívje

Kütyü Magazin, 2019. június 3. 09:32

A Panasonic bemutatta a legújabb cserélhető standard zoomos objektívjét, a LEICA DG VARIO-SUMMILUX 10-25mm / F1.7 ASPH-t (H-X1025), amely rendkívül nagy, F1.7 értékű fényerővel rendelkezik a teljes 20 és 50 mm (35 mm-es egyenérték) közötti zoomtartományban, és olyan kimagasló optikai teljesítményt nyújt, ami megfelel a LEICA szigorú szabványainak is. A LEICA DG VARIO-SUMMILUX 10-25mm / F1.7 ASPH. fényképezés mellett videofelvételekhez is kiválóan használható, hogy a professzionális fotósok és operatőrök elvárásainak is megfeleljen.

A teljes tartományban F1.7 rekesz értéket nyújtó, rendkívül gyors objektív gyönyörű bokeh hatást és nagy részletgazdagságot biztosít. A széles látószögtől a standard zoom tartományig terjedő fókusztávolságot lefedő objektív olyan kiváló optikai teljesítményt nyújt, mint ha több fix gyújtótávolságú objektívvel dolgozna a felhasználó. Ezáltal elkerülhető az objektívek folyamatos cserélgetése, ami nemcsak praktikus, de gyorsabbá is teszi a fotózást. Ez számos szituációban előnyös, akár mindennapos fényképezésnél, portréfotózásnál vagy gyenge fényviszonyok közötti fotózásnál.

Az objektív 12 csoportba rendezve összesen 17 elemet tartalmaz, többek között három aszférikus lencsét és négy ED (extra-alacsony szórású) lencsét, amelyek hatékonyan csökkentik a tengely menti és a nagyításból eredő kromatikus aberrációt. A szférikus aberrációt és torzítást az aszférikus lencsék korrigálják, és így lélegzetelállítóan nagy felbontást érnek el. Az aszférikus lencsék használatával és a lencserendszer optimális kialakításával úgy vált kompakt méretűvé és pehelykönnyűvé az objektív, hogy közben kimagasló optikai teljesítményt nyújt.

A maximum 240 fps képrátájú képérzékelővel való kompatibilitást biztosító motor rendkívül pontos és gyors autofókuszálást tesz lehetővé. Fontos megemlíteni, hogy az új objektív kiemelkedően teljesít videofelvételeknél. A belső fókuszmeghajtó rendszer által biztosított csendes működés mellett a fokozatmentes átmenetet biztosító rekeszgyűrű és a rekeszállítás micro-step meghajtója segítségével a fényképezőgép zökkenőmentesen alkalmazkodik a fényváltozáshoz zoomolás vagy svenkelés közben. Az optikai kialakítás páratlan baricentrikus stabilitást szavatol, ezzel zoomolás során minimalizálja a képeltolódást. A fókuszkuplungnak köszönhetően azonnal lehet váltani automata és manuális fókusz között és pontos manuális fókuszálást lehet elérni. A LEICA DG VARIO-SUMMILUX 10-25mm / F1.7 ASPH. objektív a videofelvételek terén is kimagaslóan teljesít, mert úgy tervezték, hogy filmezés közben elnyomja a nemkívánatos „focus breathing” hatást, azaz az élességállítás következtében megváltozó gyújtótávolság jelenségét, ami egy komoly hiba volt idáig a fényképezéshez tervezett cserélhető objektíveknél.

A por- és cseppálló kivitelnek köszönhetőenl mostoha körülmények között, akár mínusz 10 fokban is használható az objektív. A kilenc lamella lekerekített formát ad a rekesznek, amivel látványosan sima, gyönyörű hatást lehet elérni a defókuszált területeken nagy rekeszérték mellett. A szűrő átmérője 77 mm. A megbízható, fém bajonett hosszú élettartamot biztosít.

A Panasonic elkötelezett, hogy a LUMIX G sorozattal tovább folytatja a Mikro 4/3-os rendszerű fényképezőgépek és objektívek kínálatának bővítését.