Csökkennek az unión belüli nemzetközi hívások és sms-ek díjai

forrás: Prím Online, 2019. május 16. 10:21

Uniós rendelet rögzíti, hogy május közepétől a lakossági előfizetők számára az Európai Unión belüli, nemzetközi mobil- és vezetékes telefonhívások percdíja maximum 0,19 euro, az SMS-küldés ára pedig legfeljebb 0,06 euro lehet. Azért, hogy az érintett szolgáltatók minél pontosabban és szakszerűbben alkalmazzák a tavaly decemberben megjelent jogszabályt, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tájékoztató levelet küldött a szolgáltatóknak a főbb szabályokról, amelyeknek betartását ellenőrzi is fogja.

Az uniós roamingdíjfelárak eltörlése után idén május 15-től az uniós nemzetközi telefonhasználati díjak csökkentését is bevezetik az Európai Unióban: egy hívás percenként legfeljebb 0,19 euróba (áfával együtt 76,8 forintba), míg egy elküldött SMS legfeljebb 0,06 euróba (áfával együtt 24,25 forintba) kerülhet – az ármaximumokat az átszámítás módjával együtt a tavaly december 11-én elfogadott uniós rendelet rögzíti. A szabályozás előtt volt olyan hazai szolgáltató, ahol bizonyos EU-s országokba a nemzetközi hívás percdíjáért 100 forint, az SMS díjáért 70 forint körüli összeget számoltak fel. 

A szolgáltatók kínálhatnak a rendelettől eltérő, alternatív díjszabást is, de mielőtt az előfizetők ilyen díjcsomagot választanának, a szolgáltatóknak tájékoztatniuk kell őket a rendeleti díjszabás lehetőségéről. Az előfizetők egy munkanapon belül bármikor, díjmentesen oda-vissza válthatnak a rendelet szerinti díjszabás és a szolgáltató által kínált alternatív díjszabás között. Ilyenkor a szolgáltatóknak biztosítaniuk kell, hogy a váltás ne vonja maga után a feltételek megváltozását vagy más korlátozásokat.

Milyen felhasználásra és kikre vonatkozik az új szabályozás?

Az új árak az „otthonról” (az előfizetés helye szerinti országból) az Európai Unió országaiba indított telefonhívások és küldött SMS-ek díjára vonatkoznak, a vezetékes és a mobilszolgáltatásokra egyaránt. Ha a vezetékes szolgáltató az ilyen hívásoknál kapcsolási díjat alkalmaz, akkor a percenkénti díj és a kapcsolási díj együtt nem haladhatja meg a 76,8 forintot. A szabályozás kizárólag a lakossági előfizetőket érinti, az üzleti előfizetőknél tehát nem kell módosítani a díjszabást. A szabályozást hamarosan Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában is bevezetik. 

Mit tesz az NMHH a fogyasztókért?

Annak érdekében, hogy a szolgáltatók minél szakszerűbben alkalmazzák a fogyasztókat kedvezően érintő uniós rendeletet, a hírközlési hatóság idén áprilisban minden érintett – összesen 168 – szolgáltatónak felhívta a figyelmét a május 15-én életbe lépő új szabályozásra, és ismertette annak részleteit. Az éves felügyeleti tervének keretében az NMHH vizsgálni fogja, hogy a szolgáltatók díjszabása megfelel-e az új szabályoknak, és az új díjakat ténylegesen alkalmazzák-e.

A hazai fogyasztók közvetlen tájékoztatására az NMHH magyar feliratot készített az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) tájékoztató videójához, amelyet a hatóság saját elektronikus felületein is népszerűsít. A videó nemcsak az unión belüli nemzetközi telefonálásban, de az uniós roamingolásban is eligazítást nyújt.