5G gombnyomásra

Kütyü Magazin, 2019. február 24. 08:22

Az Ericsson új termékekkel és megoldásokkal bővíti 5G portfolióját a maghálózat, rádiós hozzáférés és felhordóhálózat, valamint szolgáltatás-automatizálás terén. A megújult 5G Platform lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók zökkenőmentesen fejlesszék hálózataikat, és gyorsan, szélesebb körben vezessék be az 5G szolgáltatást.

Az Ericsson széles eszköztárú 5G Platformja számos új termékkel bővül, és a már korábban megjelent szolgáltatásokkal – egyebek mellett az Ericsson Spectrum Sharinggel – együtt hatékonyabb, rugalmasabb és zökkenőmentesebb áttérést tesz lehetővé az 5G hálózatokra. Kezdetben az IoT-ra összpontosító Ericsson 5G Platform most már a továbbfejlesztett mobil szélessáv (Enhanced Mobile Broadband, eMBB) és a helyhez kötött, vezeték nélküli hozzáférés (Fixed Wirless Access, FWA) szolgáltatásokat is tartalmazza, így az iparág legteljesebb 5G platformját nyújtja. 

Fredrik Jejdling, az Ericsson alelnöke és hálózattechnológiáért felelős igazgatója a bejelentés kapcsán elmondta: „Az Ericsson portfoliója már jelenleg is lehetővé teszi a szolgáltatók számára az 5G-re történő átállást, és már zajlik a kereskedelmi 5G hálózatok telepítése az Egyesült Államokban, Európában, Ázsiában és Ausztráliában. Folyamatosan fejlesztjük portfoliónkat, hogy megkönnyítsük ügyfeleink munkáját, és lehetővé tegyük számukra az adatforgalom egyre gyorsabb növekedésének kezelését, a működésük egyszerűsítését, és az 5G által kínált üzleti lehetőségek kiaknázását.” 

Közös maghálózat a 4G és 5G számára

Az Ericsson hét új termékkel bővíti Cloud Core portfolióját a zökkenőmentes átállás érdekében. Ezek az SA (Standalone) és NSA (Non-Standalone) 5G technológiák mellett támogatják a korábbi generációkat is, biztosítva a szolgáltatások kontinuitását. A Dual-mode 5G Cloud Core felhőmegoldás automatizált kapacitásmenedzsmentet, hatékony és megbízható működést biztosít. Nagy teljesítményű felhasználói síkot kínál, amely megfelel az 5G felhasználási igényeknek, valamint nyílt hozzáférésű API-t is (alkalmazásprogramozási interfész, Application Programming Interfaces) tartalmaz, elősegítve az 5G funkciók, mint például hálózatszeletelés és perem-számítástechnika fejlesztését.

Széleskörben elterjedt felhordóhálózat az 5G szolgáltatásokhoz

A sűrűn lakott városi területeken már zajlanak a korai 5G telepítések. A következő lépés a 4G teljesítményének javítása és az 5G lefedettség városokon kívüli kiépítése lesz. Ehhez szükség lesz az üvegszál és mikrohullám alapú felhordóhálózati megoldások kombinációjára

Az Ericsson ennek támogatására bővíti mikrohullámú portfolióját is az 5G kompatibilis Long Haul megoldások új termékcsaládját, a MINI-LINK 6200-at vezeti be, amely akár 10 Gbps sebességre is képes. Bővíti továbbá router és fronthaul portfolióit, és rugalmas és moduláris megoldásokat kínál a szolgáltatók számára a telepítési igényeiknek megfelelően. 

Új rádiók és virtuális rádiós hozzáférési hálózat (vRAN)

Az 5G bevezetéséhez nem csupán új frekvenciasávokra van szükség, de nagyon fontos lesz az optimális állomásépítés, és a rádiókapacitások precíziós bővítése is. Az Ericsson kilenc új kétsávos, háromsávos és nagyteljesítményű Massive MIMO radióval jelentkezik. 

Az Ericsson fontos mérföldkövet ért el az 5G NR szoftver virtualizálásával, amely nagyszámú felhasználó adatforgalmát képes kezelni. Ez az új funkció olyan architektúra bevezetését teszi lehetővé a szolgáltatók számára, ahol az adatforgalom-feldolgozó intelligencia a hálózatban feljebb helyezkedik el, ezzel rugalmasabb hálózatkiépítést biztosítva.

Automatizált szolgáltatások az egyszerűbb működésért

A növekvő hálózati komplexitás szükségessé teszi, hogy a szolgáltatók egyszerűsítsék az üzemeltetést. Az Ericsson Dynamic Orchestration megoldás olyan hálózatszeletelési automatizmust vezet be, amely a hálózati szeletek létrehozását, tesztelését és telepítését is tartalmazza az 5G szolgáltatások gyors bevezethetősége céljából.

Emellett a legjobb végfelhasználói élmény érdekében a megoldás mesterséges intelligencián alapuló, zárt hurkú automatizálást is tartalmaz a hibrid hálózatokhoz (fizikai, virtuális és konténer alapú hálózati funkciókkal), mely több beszállítós környezetben a szolgáltatási hatás azonosítását és a hálózat valós idejű módosítását is lehetővé teszi.