OLED prototípust mutatott be a Panasonic az IFA-n

Kütyü Magazin, 2016. szeptember 3. 08:09

A Panasonic a berlini IFA kiállításon mutatta be az OLED prototípusát, amely a TV-technológia következő fontos mérföldköve lehet. 

A Panasonic tavaly a világ első számú TV-gyártójává lépett elő azzal, hogy a különböző paneltechnológiákat képviselő TV-készülékei Plazma, OLED és LCD „Triple Reference” osztályzatot kaptak. A Panasonic továbbra is elkötelezett a televízió jövőjének formálása mellett, és ennek megfelelően az OLED-technológia terén a következő „Reference” értékelés elérésén fáradozik. És bár a Panasonic a jövőbe tekint, a TV-technológia terén mégis nagymértékben támaszkodik korábbi tapasztalatára a „Reference” státuszok elérése érdekében.

Plazmatechnológia 

A TV-értékelések világában közismert, hogy a „Reference” státuszt megszerezni bármely televízió gyártó számára a legmagasabb szintű elismeréssel egyenértékű. Ez azt jelenti, hogy a szóban forgó TV az értékelések szerint az elképzelhető legjobb képminőséget nyújtja, és ezáltal minden későbbi értékelés esetén ezt tekintik összehasonítási alapnak. 

A Panasonic az otthoni mozizás szerelmeseinek megítélése szerint kitűnő képminőséget nyújt, amely a plazmatechnológia terén elért és hosszú ideje fennálló elsőségének köszönhető. Az évek folyamán a vállalat több „Reference” díjazást is kapott a plazma televíziók kategóriájában – különösen a ZT és VT termékcsaládok esetében. Ez a legújabb plazmacsalád, amelyet 2013-ban vezettek be az európai piacra és amely új mércét állított a képminőség tekintetében például a jobb színképzést szolgáló Red Phosphor, illetve a dinamikus mozgás megjelenítésére kialakított 3000 Hz Focused Field Drive technológiák terén. 

OLED

2014-től kezdődően a Panasonic tapasztalt TV-mérnökei figyelmüket a plazmaszintű képminőségnek az OLED TV-technológiába történő átültetésének szentelték. A 2015-ös IFA rendezvényen a Panasonic bemutatta első, kereskedelmi forgalomba kerülő OLED TV-jét, a 4K Pro CZ950 sorozatot, amely azonnal kiváló hírnévre tett szert és számos „Reference”-szintű értékelést kapott. Ez volt az első alkalom, hogy a Panasonic a plazma képminőség tekintetében szerzett több évtizednyi szaktudását natív 4K UHD felbontással és OLED képtechnológiával ötvözte. 
 


A Panasonic a plazmatechnológia terén szerzett tapasztalatának kiaknázásával új szintre emelte az „OLED hatást”. A 4K Pro CZ950 sorozat a fekete színerejének új szintjét szolgáltatta, mely az „Absolute Black” nevet kapta, amely még a legsötétebb képterületeken is precíz részletességet nyújt. 

Az OLED-technológiában rejlő lehetőségek teljes kihasználása érdekében a Panasonic az elismert hollywoodi szakembert, Mike Sowát kérte fel a TX-65CZ950 modell képteljesítményének finomhangolására és jóváhagyására. Így a TX-65CZ950 modell a professzionális 4K Studio Master Processor speciális, módosított változatát kapta, és így a készülék a filmkészítők szándékát teljes mértékben visszaadó képminőséget tud nyújtani. 

Sowa, aki többek között olyan filmekhez adta a nevét, mint a Feledés és A beavatott 2. – A lázadó, arról számol be, hogy a Panasonic vállalattal folytatott munka során a TX-65CZ950 modellt használta fel a Disney klasszikusának, a Dzsungel könyvének rendkívül sikeres újrafeldolgozásának otthoni mozizásra szánt verziójában, sőt még ennél is tovább ment: „A TX-65CZ950 modellt használtam a soron következő két filmen, a »Kubo és a varázshúrok«, valamint »A könyvelő« című filmeken végzett munkám során is. Kétség sem férhet hozzá, hogy a 2D nagyszerű, a TX-65CZ950 azonban hihetetlen eredményeket ad 3D-ben.” 

„Triple Reference”

A zászlóshajónak számító DX900 LCD LED TV sorozat megjelenésével a Panasonic hivatalosan is „Triple Reference” osztályzatot ért el elsősorban a méhsejtes szerkezetű local dimming technológiájának köszönhetően. A méhsejtes kialakítás bebizonyította, hogy egy LCD képernyő is képes az erős fények és mély feketék megjelenítésére, ami a kiváló HDR élményhez elengedhetetlen. A hollywoodi képszakértő, Mike Sowa segítségével a DX900 az LCD LED TV-ktől korábban sosem látott képminőségre képes. 

A Panasonic a „Triple Reference” osztályzatot a filmiparral a Panasonic Hollywood Lab részlegen keresztül folytatott szoros együttműködésnek tulajdonítja, mivel így minden esetben a filmkészítők eredeti szándékát tükröző képminőség valósítható meg. Ebben meghatározó szerepe van a Panasonic elkötelezettségének a képfeldolgozó technológia javításában, mint ahogy azt a 2016-os 4K UHD LED termékcsaládban használt Studio Master HCX+ és HCX chipset is bizonyítja. A több mint 8000 referenciapontot követő 3D keresőtáblának köszönhetően a HCX processzor a nem HDR tartalmat is hűen adja vissza, hiszen 80-szor nagyobb színrészletességet tesz lehetővé, mint a hagyományos televíziók. 

A Panasonic az OLED-technológia következő generációjának prototípusát mutatja be az idei IFA standjánál, hogy elénk tárja az eddigi elért jelentős fejlődést. További részleteket várhatóan idén télen közöl a vállalat.