Az Apple és az Ericsson szabadalmi licencmegállapodást írt alá

Kütyü Magazin, 2015. december 23. 09:46

A vállalatok többféle technológiai területen fognak együttműködni, beleértve az 5G fejlesztését, a videohálózat-forgalom kezelését és a vezeték nélküli hálózatok optimalizációját.

Az Ericsson és az Apple globális szabadalmi licencmegállapodást írt alá. Az egyezség tartalmaz egy, a két vállalat szabadalmaztatott szabványtechnológiáival kapcsolatos szabadalmakra vonatkozó keresztlicencet (beleértve a GSM, az UMTS és az LTE celluláris szabványokat), és biztosít néhány egyéb szabadalmi jogot. Ezenkívül olyan megoldásokat is tartalmaz, amelyek feloldják a két vállalat között fennálló összes szabadalomsértési kártérítési pert. 

A hétéves paktum részeként az Apple egy kezdeti összeget utal át az Ericssonnak, ezután pedig folyamatos jogdíjakat fizet. A szerződés konkrét feltételei bizalmasak.

A megegyezés pozitív hatásait és a többi licencengedélyezéssel folyamatban lévő IPR-üzleteket figyelembe véve az Ericsson becslése szerint a 2015-ös IPR-bevételek 13-14 milliárd svéd koronára fognak rúgni. 

A megállapodás lezárja az USA Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága általi vizsgálatokat, az USA Texasi Keleti Körzeti Bírósága és a Kalifornia Északi Körzeti Bírósága előtt folyó pereket, valamint az Egyesült Királyságban, Németországban és Hollandiában folyó további pereket. 

Ezenkívül a vállalatok több technológiai területen együttműködnek majd, többek között az új generációs 5G celluláris szabványok kifejlesztésében, a meglévő vezeték nélküli hálózatok optimalizációjában az operátorok és a felhasználók számára világszerte, valamint a videohálózati forgalom optimalizációjában.

 

Kép: brecorder.com