Maximális sebességre kapcsolja a Hipernetet a Telenor

Kütyü Magazin, 2015. november 19. 14:30

Immáron közel 9 millió magyar lakos számára érhető el a Telenor 4G szolgáltatása. A vállalat mostantól maximális sebsségre kapcsolja ügyfelei számára a Hipernetet.

A Telenor fokozatosan maximális elérési sebességre kapcsolja lakossági és üzleti ügyfeleinek Hipernet-szolgáltatását. Az előfizetők megtapasztalhatják, hogy az elérhető leggyorsabb mobilinternettel az online videók sokkal gyorsabban töltődnek be, a fotókat sokkal gyorsabban fel lehet tölteni a közösségi oldalakra és minden internetes tartalom rövidebb idő alatt érhető el, mint korábban.

A vállalat még márciusban jelentette be, hogy arra alkalmas készülékkel rendelkező összes havidíjas és kártyás ügyfele számára elérhetővé teszi a 4G-s mobilhálózat használatát. A vállalat idén több mint tízmilliárd forint értékben fejlesztette hálózatát, és duplázta meg 4G hálózatának lefedettségét.

Az intenzív hálózatfejlesztés eredményeként, 2015-ben a Telenor 1670 bázisállomáson aktiválta a 4G szolgáltatást, ezzel már közel 9 millió magyar lakos számára elérhetővé téve a leggyorsabb mobilinternet szolgáltatását. A lefedettség bővítésének köszönhetően, a mobilinternetezésben vezető helyen álló Budapesten kívül is jelentősen nőtt a 4G-szolgáltatások népszerűsége. A főváros után legtöbbet Győrben és Pécsett használták a szolgáltatást.

A Telenor legújabb kampányának részeként azok az ügyfelek is elérhetik a Hipernet maximális, akár 150 Mbit/s-os letöltési sebességét, akik eredetileg ennél kisebb, néhány megabites sebességű adatcsomagra fizettek elő, pedig készülékük ennél többre is képes. Ez utóbbi egyébként ma már nem ritka, hiszen a ma kapható okostelefonok 96 százaléka már eleve 4G-s modell, ezzel a technológiával több százezer ügyfél hipernetezik.

A sebességkorlát megszűntetésével a mobilinternetes és az azt tartalmazó tarifacsomagok átláthatóbbak lettek, nem kell senkinek kompromisszumot kötnie akár havidíjas, akár feltöltőkártyás előfizető. Ha a tarifacsomagba foglalt adatkeretet felhasználta, egy kedvező árú kiegészítő jegy vásárlását követően, újra maximális sebességen használhatja a Hipernetet. A promóció belföldön, visszavonásig érvényes.

Mennyire gyors a 150 Mbit/s?

Egy jó minőségű, 100 megabájtos zenei albumot a Hipernet maximális sebességével csupán néhány másodperc letölteni, míg a néhány megabites alapcsomaggal a letöltés több percig is eltart. A mobilinternetet pedig egyre intenzívebben használják a telenorosok, a Hipernet heti átlagos adatforgalma egy év alatt másfélszeresére, nagyjából 400 terabájtra emelkedett országos szinten.

A 150 Mbit/s-os letöltési sebességgel az egyszerű böngészés vagy levelezés mellett már olyan fejlett online tévészolgáltatások is problémamentesen használhatók, mint a MyTV, de a Deezeren lévő zenék lejátszása is szinte azonnal elindul egy ilyen kapcsolaton keresztül. 

Bár a Telenor ügyfelei húsz évvel ezelőtt is tudtak már mobilinternetezni az akkor még Pannon GSM néven futó vállalat hálózatán, az akkori technológiához képest a mai 4G/LTE Hipernet 150 ezerszer gyorsabb letöltési sebességet biztosít – ráadásul percdíjat sem kell fizetni az internet használatáért. De még a tíz évvel ezelőtt elérhető technológiákkal is egy teljes napig eltartott volna, míg valaki mobilinterneten letölt egy DVD-nyi adatot, ma a Hiperneten keresztül ez csupán néhány percet igényel 4G/LTE használata esetén.

Egyes, régebbi SIM-kártyát használó ügyfelek esetében a kártyát modernebb, USIM típusúra kell cserélni a szupergyors hipernetezéshez. A Telenor üzleteiben díjmentes a csere.