Megjelent a Windows 10 első komolyabb frissítése

Czipperer Dia, 2015. november 16. 13:20

A Microsoft egy korai karácsonyi ajándékkal készült a Windows 10 felhasználóknak. A vállalat frissítette legújabb operációs rendszerét, mindössze néhány hónappal azután, hogy a szoftver hivatalosan is megjelent a piacon.

A hivatalos Windows Blogon jelentették be, hogy frissült a Windows 10 operációs rendszer. Az új funkciókat elsőként a beta tesztprogramban résztvevők élvezhetik, PC-n és táblagépen egyaránt.

Az új rendszerrel, az Xbox One tulajdonosok örömére, megérkezett a régóta várt Xbox 360 játéktámogatás. A felhasználók továbbá egy egészen új felhasználói élménnyel is gazdagodtak. Ezen felül pedig az Xbox One háttere is frissült a legújabb Windows logóval. A mindennapos feladatok teljesítménye is sokat javult. a Windows 7-hez képest 30%-kal gyorsabb bootolást kínál, mint a Windows 7.


További újdonság, hogy a Cortana is sokat fejlődött. A virtuális asszisztens képes felismerni telefonszámokat, e-mail címeket és hagyományos címeket is, ha a felhasználó érintőtollal bármilyen jegyzetet ír a Cortana Notebookba. Ezen felül nyomon követi a különféle eseményeket, rendeléseket, és hasznos emlékeztetőket küld arról, hova kell mennünk, valamint foglalhatunk magunknak Uber utakat is. A Cortana ráadásul a legjobb kuponlehetőségekről is értesít azon kiskereskedőkkel kapcsolatban, akiknél már vásároltunk az Edge böngészőn keresztül.

A Microsoft Edge megnövelt teljesítménnyel és biztonsággal áll a felhasználók rendelkezésére, valamint előnézetet kínál az egyes, megnyitott oldalakról anélkül, hogy elnavigálnánk az aktuális site-ról. Ehhez csak fölé kell tartani az egeret. A böngésző ezen felül szinkronizálja a kedvencek és az olvasásva váró elemek listáját, így könnyen visszatérhetünk egy adott oldalra más eszközről is.

Egy szintén érdekes változás a Skype-hoz kötődik. Ezt ugyanis több részre bontotta a Microsoft. Külön szoftverek találhatók a rendszerben, és azt hívhatjuk elő, amire szükségünk van.

Vannak azért hátulütői is az új rendszernek, például a Start menüben, ahová hirdetések költöztek, méghozzá a Windows Store appjait reklámozzák. Viszont jó hír, hogy akár 2048 csempét is elhelyezhetünk benne, és az ablakok címsora immáron színes is lehet.

A frissítés nagyjából 10-20 percet vesz majd igénybe, a változások életbe lépéséhez pedig újra kell indítani a számítógépet.