Az 5G mint a teleportálás előszobája?

Kütyü Magazin, 2015. november 11. 15:20

Immáron 10. alkalommal lesz Okostelefon Akadémia, melynek fókuszában ezúttal a holografika, a digitális térélmény és az 5G mobilhálózat lehetőségei állnak.

A Telenor országosan egyre nagyobb lefedettséget nyújtó Hipernet hálózata a mai használatban elterjedt online megoldások használatát lényegesen felgyorsította. A 4G elterjedésével a kisebb belső memóriával rendelkező okostelefonok hasznossága is jelentősen megnőtt, mert a gyors és stabil internetelérés hatalmas lökést adott a felhő-technológiák elterjedésének, amely révén adatainkat, képeinket, dokumentumainkat bárhonnan elérhetjük, ezeket nem szükséges helyben, a készüléken tárolni.

Az 5G hálózat pontos, egységes szabványán még jelenleg is dolgoznak a mérnökök, megjelenése az évtized végén várható. Az ötödik generációs mobilhálózat nem egyszerűen a 4G továbbfejlesztett változata, hanem teljesen új alapokra helyezi a vezeték nélküli adatátvitelt. Az új technológiát arra optimalizálják, hogy egyszerre óriási számú eszközt tudjon stabilan, és nagy sávszélességgel kiszolgálni.

A dolgok internetéhez (Internet of Things, IoT) kapcsolódó okosotthonok gépei mellett az okosautók, pedagógiai rendszerek vagy a köztéri szenzorok is ezen a hálózaton fognak kommunikálni. A Telenor szakértői megerősítették, hogy a tervezett technológia sebessége már nem is megabitekben, hanem gigabitekben mérhető, az 5G hálózat képességeivel egy 50 gigabájtos Blu-ray lemez tartalmát is letölthetjük akár egy-két perc alatt.

Az 5G megjelenése jó eséllyel a holografikus telefonálást is elhozza hétköznapjainkba: a jövő készülékei lehetővé teszik számunkra, hogy térben is láthassuk a vonal másik oldalán lévő felet. A térbeli megjelenítés ugyan messze van attól, hogy fizikailag is helyet változtassunk – vagyis teleportáljunk -, de eddigi nem látott lehetőségeket nyit meg a szórakozásban, az oktatásban és az orvostudományban is.

November 17-én, a tizedik, jubileumi Telenor Okostelefon Akadémia vendégei a Bálnában nem csak elméletben ismerhetik meg a jövőt: a színpadon élőben láthatják, hogyan néz ki egy életnagyságú hologram ember, és megismerhetik az élő hologram készítés hátterét.

Megtapasztalhatják a virtuális valóság (VR) élményt, de ezúttal a felhasználói oldal mellett a VR képek és videók készítésének folyamatában is beleláthatnak. Vermes Ádám, a Telenor műszaki stratégiai vezetője az 5G hálózat lehetőségeiről ad jövőképet a résztvevőknek. Az Okosakadémia EXPO területet a legnagyobb készülékgyártók és az esemény tematikájához kapcsolódó kiállítók színesítik.
 


 

A 10. Okostelefon Akadémia előadói: