A telefonod megállapítja, ha depressziós vagy

Vértes Judit, 2015. július 17. 21:20

A Journal of Medical Internet Research oldalán megjelent tanulmányban a kutatók leírták, hogy a telefonban tárolt adatok alapján 86,5%-os biztonsággal meg lehet állapítani a felhasználó lelki állapotát.

A Northwestern University kutatói a GPS adatok és a telefonhasználat adatainak felhasználásával 86,5%-ban felismerték, ha a telefon tulajdonosa a depresszió jeleit mutatta.

A kutatás során 40 embert vizsgáltak egy adatrögzítő szenzort, a Purple Robot alkalmazást telepítve a telefonjukra. A Purple Robot rögzíti a telefonhasználó mozgásának GPS adatait, illetve a telefonhasználattal kapcsolatos információkat.

A kutatók mérték a kísérleti alanyok mozgását, telefonálási szokásait, milyen gyakran megy el otthonról, mennyit beszél telefonon, mennyire tér el a megszokott napi rutinjától, és ezek alapján lehetett megállapítani a depresszió mértékét. Az eredményeket összevetették a résztvevők által kitöltött pszichológiai tesztekkel.

 

 

David C. Mohr, a kutatásról szóló jelentés írója, elemzi, mennyi előnye lehet, ha megállapíthatóak „észrevétlenül” a depresszió jelei. A Purple Robot azonban olyan adatokat használ, amiket nem szívesen osztunk meg: merre járunk, mit csinálunk. Ezeknek az adatoknak a felhasználása komoly jogi kérdéseket vet fel. Orvosi szempontból azonban egy telefon sokat segíthet a diagnózisban.

 

 

Forrás: Techcrunch.com