A Fujitsu vízhűtési technológiát fejlesztett okostelefonokhoz

Czipperer Dia, 2015. március 17. 11:15

A Fujitsu bejelentette saját vízhűtési technológiáját, melyet a vállalat kifejezetten okostelefonokhoz fejlesztett.

Manapság a telefonok melegedése is éppolyan égető kérdés, mint a PC-ké. Mindkettőt processzor hajtja, mely ki van téve a túlmelegedés veszélyének. Plusz, a telefonok esetében az akkumulátor is komoly kockázatot jelent, hiszen könnyen zárlatot kaphat.

Igaz, a gyártók gőzerővel dolgoznak azon, hogy a telefonokat a lehető legjobb hűtési technológiákkal lássák el, azért jobb félni, mint megijedni. Ráadásul találkoztunk már túlmelegedett, felrobbant telefonokkal.

A Fujitsu erre álmodott meg egy megoldást. A vállalat saját vízhűtési technológiát fejlesztett ki, amelyet kifejezetten okostelefonokba szántak.

A megoldás tartalmaz egy csővezetéket, amely a telefon processzorához kapcsolódik, és képes pumpálni a hűtőfolyadékot a telefonon keresztül annak érdekében, hogy lehűljön. A lényeg az, hogy a vízhűtés révén vezetik el a meleg területen keletkezett hőt. Ezen rendszerek sajátossága, hogy nem oszlatják el a felvett hőt a környező légtérbe, hanem elvezetik.  A pumpa keringeti a vizet a csövön keresztül, és a hőleadó egység, vagyis a radiátor adja le a hőt a környezetnek.
 

 

 

A folyadék tehát felveszi a hőt, és ezt továbbítja a radiátornak, ami leadja a hőt a környezetnek, és a lehűtött folyadék visszatér a pumpába, és onnét a blokkba, körkörös mozgást végezve.

A technológia közel sem számít újkeletűnek, hiszen a csúcskategóriás játékgépek és munkaállomások már évek óta használnak ilyen megoldást, ám ez általában része is az ilyen típusú masináknak.

A Fujuóitsu megoldását egyelőre még nem építették bele egyetlen készülékbe sem. A vállalat tervei szerint a gyakorlati megvalósításra 2017-ben kerülhet majd sor.

 

Forrás: Androidpolice.com