Bemutatkozott a Galaxy S6 és az S6 Edge

Farkas Norman, 2015. március 2. 12:15

A Samsung tegnap este bemutatta idei okostelefon-zászlóshajóit, a Galaxy S6-ot és annak két oldalra lehajló kijelzővel szerelt edge változatát. Az újdonságok nemcsak hardveres fronton képviselik méltó módon a felsőkategóriát, hanem dizájn és anyaghasználat terén is hozzák a prémium szegmensben elvártakat.

A várakozásoknak megfelelően a dél-koreai óriás tegnap, a Mobile World Congress 2015 előestéjén lerántotta a leplet a Galaxy S széria legújabb képviselőiről, melyekről már tömérdek pletykák hallhattunk az elmúlt hónapok során.

Fém és üveg

Ahogy sejtettük, a Galaxy S6 hardvere sokat fejlődött elődjéhez képest, anyaghasználatában pedig megjelentek a sorozat korábbi tagjainál erősen hiányolt fém és üveg elemek, melyek jóval hűebben tükrözik a telefon által képviselt kategóriát, mint a Galaxy S, SII, SIII, S4 és S5 modelleknél domináló plasztik.

 

 

Mindkét újdonság elő-és hátlapját üveg borítja, oldalaikon pedig fém keret fut körbe. Az új anyagoknak köszönhetően a friss duó minden eddigi Galaxy S modellnél jobban néz ki, a prémium dizájn negatív oldalát a hátlapon kidudorodó kamera és erős ellenálló képesség hiánya jelentik ( A Galaxy S6 és S6 edge nem víz- és porálló).

QHD Super AMOLED kijelző, Samsung Pay

A Galaxy S6 „arca” egy 5,2 hüvelykes, 2560 x 1440 pixel (QHD) felbontású Super AMOLED kijelző, igazán figyelemreméltó, 577ppi-s képpontsűrűséggel. Az éles képet kínáló panelt Corining Gorilla Glass 4 üveg védi a sérülésektől. A megjelenítő alatt található fizikai Home gomb nemcsak funkciógombként használható, integrált ujjlenyomat-olvasó révén hitelesítési feladatokat is elláthat, sőt támogatja a gyártó vadonatúj mobilfizetési szolgáltatását, a Samsung Payt is.

 

 

A Samsung Payről annyit érdemes tudni, hogy NFC és MFT (Magnetic Secure Transmission) révén működik. A szolgáltatást máris támogatja a Visa és a Mastercard, a Samsung pedig jelenleg is gőzerővel dolgozik az újabb partnerek bevonásán világszerte. Többek között az American Express, a Bank of America, a Citi, a JPMorgan Chase és az U.S. Bank tárgyal a dél-koreai vállalattal.

A Galaxy Note Edge-től eltérően a Galaxy S6 edge változatának kijelzője a készüléktest mindkét oldalára lenyúlik, igaz némileg finomabban és kevésbé hosszan. A fölöttébb vagány megjelenést és néhány extra funkciót is biztosító plusz felülettel megáldott panel Super AMOLED technológiával készül, s akárcsak az S6 esetében, itt is Gorilla Glass 4 védelemről és QHD (2560 x 1440 pixel) felbontásról beszélhetünk.

Hardver

Ahogy az a korábbi pletykákból is kiderült, a Samsung a túlmelegedéssel kapcsolatos zűrök miatt passzolta a Qualcomm Snapdragon 810 lapkáját, s úgy döntött, hogy saját fejlesztésű chipjét veti be új zászlóshajóiban. Ennek megfelelően a Galaxy S6 és S6 edge lelke is egy Exynos 7420 chipset lett, amely a Snapdragon 810-hez hasonlóan 64 bites támogatást kínál és nyolcmagos processzort tartalmaz. A szóban forgó CPU négy 2,1GHz-es Cortex-A57 magot és ugyanennyi 1,5GHz-es Cortex-A53 magot foglal magába, a kiemelkedő grafikus teljesítményért pedig egy Mali-T760 GPU felel. AZ erőteljes összeállítást 3GB LPDDR4 RAM-mal fejelték meg a mérnökök. Az új, gyorsabb memóriatípussal egyébként már találkozhattunk az LG G Flex2-ben és az idei csúcsmobilok zömében jelen lehet.

 

 

A készülékek változattól függően 32, 64 és 128GB tárhellyel rendelkeznek, és meglepő módon nem bővíthetjük a méretüket. Öröm az ürömben, hogy a tárolók az új UFS 2.0 típusban tartoznak és az SSD-knél alkalmazott „Command Queue” technológia révén igen gyorsak; 19 ezer input/output műveletet tudnak végrehajtani másodpercenként random olvasás esetén, vagyis 2,7-szer gyorsabbak, mint az eMMC 5.0 memóriák, melyek a korábbi csúcsmobilokban dolgoznak.

Csatlakozás terén sincs oka szégyenkezni a Galaxy S6 szériának, hiszen a Cat. 6 LTE mellett WiFi ac, Bluetooth 4.1, NFC és GPS (+GLONASS) modulokkal, valamint infra porttal és FM rádióval is ellátták tagjait.

A Galaxy S6 edge egy kicsit erősebb aksit kapott testvérénél; míg a Galaxy S6-ban „csak” egy 2550mAh-s telep dolgozik, addig a vagány, oldalra lehajló kijelzővel szerelt modellben egy 2600mAh kapacitású akkumulátor lapul.

16 megapixeles ISOCELL kamera

Mindkét csúcsmodellben egy 16 megapixeles ISOCELL hátlapi kamera kapott helyet, ami optikai képstabilizátorral, gyors autofókusszal és LED  villanóval van felvértezve. A gyengének nem nagyon nevezhető fényleső számára a 4K videók felvétele sem jelent akadályt.

A Galaxy S6 duó 5 megapixeles szelfi kamerával is dicsekedhet, amellyel igény esetén akár Full HD videók is készíthetők.

Android 5.0 Lollipop és új szolgáltatások a fedélzeten

A Galaxy S6 és S6 edge az Android 5.0 Lollipop rendszerre felhúzott, megújult TouchWiz felületet futtatják, ami a Material design szellemében az egyszerűségre, a letisztult megjelenésre és a könnyű használatra törekedve fejlesztett tovább a gyártó. Az S6 edge esetében egy sor új alkalmazás és funkció is rendelkezésre áll, melyek a kijelző lehajló területében rejlő lehetőségeket igyekeznek kiaknázni, közéjük tartozik például a lezárt képernyőn is hasznos infókat megjelenítő Quick Glance.

 

 

A Samsung szokásához hűen ingyen tárhelyet kínál az új Galaxy modellek vásárlói számára. Ezúttal nem a Dropbox, hanem a Microsoft egyezett meg a dél-koreaiakkal, így minden Galaxy S6 és S6 edge mellé 115GB ajándék OneDrive tárhely jár, mely két évig áll rendelkezésre.

Április 10-től

A Galaxy S6 és S6 edge egyszerre landolnak a piacon. Mindkét készülék április 10-től lesz kapható húsz országban, május folyamán pedig további régiókban veszi kezdetét az újdonságok hódítása.

A Galaxy S6 fekete, fehér, arany és kék színben lesz elérhető, míg a Galaxy S6 edge fehér, fekete, arany és zöld árnyalatokban keresi majd vásárlóit.

A készülékek várható árát egyelőre homály fedi, de amint elárulja őket a Samsung, beszámolunk róluk.