Blokkolták a Gmailt Kínában

Kütyü Magazin, 2014. december 30. 13:31

Blokkolták Kínában a Google levelezőprogramját. A forgalomcsökkenést december 25-én tapasztalták, miközben a Google szerint nem volt hiba a Gamil szolgáltatásában.

A Great.Fire.org nevű, a szólás szabadságáért küzdő kínai székhelyű szervezet Gmail szerint számos webcíme elérhetetlen volt Kínában pénteken – közölte. A felhasználók szerint hétfőn sem működött a szolgáltatás.

„Úgy vélem, a kormány most a Google további kínai jelenlétét próbálja megakadályozni, és korlátozni szeretné a külföldi piacát” – mondta a Great.Fire.org egyik álnevet használó tagja. „Képzelje el, hogy a Gmail felhasználói nem jutnak el a kínai ügyfelekhez. Sok külföldi így arra kényszerül, hogy elhagyja a Gmailt”.

A Google szolgáltatásainak valós idejű felhasználását jelző Transparency Report is kimutatta, hogy a Gmail forgalma rövid ideig szünetelt pénteken Kínában. A vállalat szingapúri szóvivője elmondta, hogy ellenőrizték a szolgáltatást, és a saját oldalukon nem találtak hibát. A Dyn Research interenetes elemző cég is hasonló eredményekre jutott.


A Google először 2011-ben blokkolta a levelezőprogramot, és azóta több kimaradás is volt a szolgáltatásban. A Facebookot, YouTube-ot és Twittert is blokkolták már, miközben a kormány által kibocsájtott szolgáltatásokat szigorú ellenőrzés alatt tartják. Mindezt annak érdekében, hogy minden, kormány delleni támadést megakadályozzanak.

Június óta szinte valamennyi Google szolgáltatást blokkolták Kínában, de a múlt hétig a Gmail felhasználók az IMAP, SMTP és POP3 szerverek segítségével megkapták az üzeneteiket. Az Apple iPhone és a Microsoft Outlook applikációk segítségével is használni tudták a Gmailt.

Kínában működik a nagy tűzfal néven emlegetett, internetet cenzúrázó legbonyolultabb rendszer. Bírálói szerint Peking azért gyorsította fel tavaly a külföldi internetes cégek – így a Google – szolgáltatásainak blokkolását, hogy a világtól elzárt internetszolgáltatást hozzon létre.

A GreatFire szerint a Gmail blokkolása jelentős gondot okozhat a Kínában működő cégek számára, mert sokan a Gmailt használják céges levelezőprogramként.

Az országban a cenzúra megkerülésére a VPN (a virtuális privát hálózat) az egyik legnépszerűbb megoldás, amely akadálytalan hozzáférést biztosít a blokkolt oldalakhoz és szolgáltatásokhoz, így a Gmailhez is.

 

Forrás: Techspot.com, MTI