Az Epson Moverio BT-200 okosszemüveg hazai bemutatójáról

Farkas Norman, 2014. november 13. 16:08

Az Epson januárban leleplezett okosszemüvege, a Moverio BT-200 megérkezett Magyarországra, s ennek apropójából rendezett a vállalat egy sajtótájékoztatót, amin közelebbről is megismerkedhettünk a kiterjesztett valóság előnyeit magába sűrítő, számos területen alkalmazható készülékkel.

Januárban, a Consumer Electronics Show (CES) keretében ismerhette meg a nagyvilág az Epson műhelyében készülő okosszemüveget a Moverio BT-200 képében. A készülék most Magyarországon is elérhetővé vált, és hogy tisztában legyünk a képességeivel és a benne rejlő lehetőségekkel, a gyártó rendezett egy sajtótájékoztatót, amin megismerhettük és kis is próbálhattuk az újdonságot.

 

 

Így működik

A Moverio BT-200 az Epson második generációs átlátszó, binokuláris rendszerrel felvértezett okosszemüvege, aminek legnagyobb különlegessége, hogy képes a viselője teljes látóterére tartalmat vetíteni. A csupán 88 grammos – elődjénél jóval könnyebb – készülék felhasználói egy 320 hüvelykes (812cm), qHD felbontású megjelenítőt látnak maguk előtt, amin 2D és 3D filmeket is nézhetnek, méghozzá Dolby Digital Plus hangzással kiegészítve. A képméret minket körülvevő tér nagyságának függvényében dinamikusan változik; minél távolabbra tekintünk, annál nagyobbnak érzékeljük a vetített felületet.

A szemüveget egy kábellel csatlakoztatott, touchpad-szerű kiegészítővel irányíthatjuk. Az SD kártya foglalattal ellátott vezérlőeszköz érintésérzékeny paneljén az ujjunk húzásával navigálhatunk az elénk vetített grafikus felületen és finom nyomásokkal kattinthatunk a kiválasztott elemekre. Három – az androidos telefonokból nem véletlenül ismerős – vezérlőgombot is találunk a „távirányító” alján (vissza, home, menü), melyek fontos szerepet töltenek be a Moverio használata során.

 

 

A készülék kiterjesztett valóság (Augmented Reality – AR) funkciói révén digitálisan kiegészíti a felhasználó által érzékelt valóságot. Ez a tudás a megfelelő szoftverekkel karöltve számos területen alkalmazhatóvá teszi.

A szemüvegen futó szoftver Android alapokra épül (szóltunk, hogy nem véletlen a vezérlőgombok jelenléte a távirányítón), s ennek gyors futásáról egy 1,2GHz-es kétmagos processzor gondoskodik. A burkolat alatt 8GB tárhely, microSD kártyafoglalat (max. 32GB-os kártyát fogad), WiFi, valamint Bluetooth 3.0 modul lapul, plusz az USB OTG, illetve a DLNA és a Miracast támogatás is adott. A fent említett AR funkciók működéséhez elengedhetetlen bizonyos szenzorok megléte, ennek megfelelően GPS, iránytű, gyorsulásmérő, giroszkóp és kamera is került a BT-200 repertoárjába. Ami az üzemidőt illeti, van még hova fejlődni; az Epson szerint egy feltöltéssel 6 órán keresztül használható az eszköz.

A készülék tárhelyét alkalmazásokkal aknázhatjuk ki, melyeket az interneten elérhető Moverio Apps Market alkalmazásboltból tölthetünk le WiFin keresztül.

 

Felpróbáltuk...

 

Mire használhatjuk?

A Moverio BT-200 szemüveg alkalmazását elsősorban az orvostudományban, múzeumi tárlatvezetésben, légi irányításban, fogyatékkal élők egymás közötti kommunikációjában, gépjármű azonosításban, ipari eszközök karbantartásában és logisztikában képzeli el az Epson. Ezek közül több területen – a megfelelő alkalmazásokkal a fedélzetén – már próbálgatja szárnyait a készülék.

A viselhető kütyü természetesen a mindennapi élet során is sokszor jól jöhet, elég csak az általa nyújtott filmezési lehetőségre gondolni, de hasznos infókkal láthat el bennünket akár a kerékpárunk javításakor, vagy edzés során is.

Ár és elérhetőség

Az Epson Moverio BT200 kizárólagos magyarországi forgalmazója a Mekka Interaktív Kft., a készülék ajánlott kiskereskedelmi ára bruttó 229 ezer forint.