iPad mini 3 – csak egy csipetnyi fejlődés

Farkas Norman, 2014. október 17. 12:00

A harmadik generációs iPad mini megalkotásakor az Apple nem igazán vitte túlzásba a fejlesztéseket, hiszen az újdonság alig különbözik elődjétől. Vajon elég lesz a ráncfelvarrás a sikerhez?

A várakozásoknak megfelelően az az Apple tegnap lerántotta a leplet az új iPad táblagépekről. Míg az iPad Air 2 mind külsejében, mind pedig hardveres felszereltségében nagyot ugrott elődjéhez képest, addig az iPad mini 3 csak minimális fejlődést mutat.

A készülék a tavalyi minihez hasonlóan 7,9 hüvelykes, 1536 x 2048 pixel felbontású Retina megjelenítőt tudhat magáénak, ráadásul a gép vastagsága (7,9 milliméter) és súlya sem változott. A képalkotás frontján sem beszélhetünk fejlődésről: a tablet előlapján egy FaceTime HD, hátlapján pedig egy 5 megapixeles iSight kamera kapott helyet. A repertoárból kimaradt a 150 megabites LTE támogatás és a 802.11/ac WiFi modul is. Ezek hiánya minden bizonnyal annak köszönhető, hogy az Apple a processzort sem cserélte le, vagyis a jó öreg A7 pörög az iPad mini 3 motorházában.

Ami az újításokat illeti, a modell neve mellett talán a legfontosabb a home gombba integrált Touch ID ujjlenyomat-olvasó jelenléte és az iOS 8.1 rendszer részeként a fedélzetére kerülő Apple Pay támogatás. Említést érdemel még, hogy a táblagép – az iPad mini 2-től eltérően – arany színben is elérhető lesz, ugyanakkor nem készül belőle 32GB-os kiadás; kizárólag 16, 64 és 128 gigabájt tárhellyel vásárolhatjuk majd meg.

 

 

Az iPad mini 3 mától előrendelhető és jövő hét végén landol a piacon. A 16GB-os kiadás 400, a 64GB-os 500, a 128GB-os pedig 600 dollárba kerül majd (ezek a WiFi only modellek árai). Ha LTE sebességű mobilnetet is szeretnénk a géphez, akkor 130 dolláros felárral kell számolnunk.

A szürke, ezüst és arany színekben megjelenő masina első körben 29 országban jelenik meg, melyek a következők: Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Kanada, Kína (csak WiFi only modellek), Cseh Köztársaság, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Hong Kong, Izland, Írország, Olaszország, Japán, Liechtenstein, Luxemburg, Makaó (itt is csak WiFi only modellek), Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szingapúr, Szlovákia, Snapnyolország, Svédország, Svájc és Egyesült Királyság. Mint látható, kis hazánk kimaradt a sorból, hozzánk később érkezik meg az új mini.

 

[Forrás: GSM Arena]