Szétkapták az új iPhone-okat

Czipperer Dia, 2014. szeptember 23. 15:10

Az iFixit csapata a legújabb iPhone 6 modelleket sem hagyta parlagon heverni, kíméletlenül szétkapták a masinákat. Bár negatív kritikákat kaptak jócskán, a szétszerelés tekintetében viszont nem is szerepeltek olyan rosszul.

Találkoztunk már csúcskészülékekkel, melyek a bontási mestereknél csúnyán leszerepeltek. A Galaxy S5, az Amazon Fire Phone és a HTC One M8 sem a javíthatóság bajnoka, csak hogy néhányat említsünk. De ha már Apple, akkor éppenséggel a Retina iPad Mini is gyengén muzsikált a szétszerelés során.

Hatos széria a bontóban

Néhány nappal azután, hogy kereskedelmi forgalomba kerültek az Apple új mobiljai, az iFixit csapata lecsapott a készülékekre, és kiderült valójában milyen hardver is dolgozik bennük.

A kisebb méretekkel rendelkező iPhone 6 egy 1810 mAh-es aksit kapott, ami bár 16%-kal nagyobb, mint ami az iPhone 5S-ben található, mégsem hoz túl sok megváltást. A 38%-kal nagyobb kijelzőnek bizony több energia is kell, ezáltal az iPhone 6 sem bírja tovább a strapát, mint elődje.

Ahogy arról már írtunk is, a nagyobb testvér esetén sem a legjobb a helyzet. Tény, hogy combosabb akkumulátorral szerelték fel (2915 mAh)  és bár nagyobb a kijelzőméret, és tovább bírja szusszal, mint a kistesó –, viszont összevetve a többi csúcsmobillal, bizony nem ér a nagyágyúk nyomába. Ahogyan a memória terén sem. A bontás során kiderült, hogy mindössze 1 giga RAM-ot kaptak a telefonok, amely ma egy csúcsmobil gyengéjének tekinthető.

Minkét modell 7 pontot kapott a 10-ből, amely azt jelenti, hogy a középmezőnyhöz tartoznak a szerelhetőség tekintetében. Pozitív, hogy a szétszerelés során először a kijelzőegység távolítható el, utána jutunk el a többi alkatrészhez. Szerencsére az aksihoz is viszonylag könnyen hozzáférhetünk, és az ujjlenyomat-érzékelő kábelt is átirányították máshová.

Ami hátrányként róható fel, hogy a szétszereléshez egy speciális Pentalobe csavarhúzóra és egy iSclack nevű tapadókorongokkal ellátott eszközre van szükség, és ez nem minden. A TouchID szenzorra is vigyázni kell a művelet közben, nehogy megsérüljön. Ráadásul az Apple semmilyen javítási információt nem tett közzé a telefonokkal kapcsolatban, mely tovább nehezíti a helyzetet.

Ám végeredményben mindkét modell ugyanazt az eredményt hozta a bontás során, és a pontok terén is jó helyen állnak. A iFixit szerint tehát viszonylag jól szerelhetőek a telefonok, majdnem olyannyira, mint a Nexus 5, amely annak idején 8 pontos érdemelt ki a bontóbrigádtól.

 

 

 

 

Forrás: Techspot.com, iFixit