150 dollár a Google Glass anyagára

Czipperer Dia, 2014. május 15. 14:02

Ismét szétszerelték a Google okosszemüvegét. Kiderült, hogy a vételár tizedéből összerakható az okoskütyü.

A Google okosszemüvegét már minden amerikai állampolgár megvásárolhatja 1500 dollárért. Az IHS csapata már szét is kapta a kütyüt, hogy megtudja, mennyi pénzből lehet kihozni a szemüveget.

Az eszköz legdrágább része a keret, amely az IHS szerint 22 dollárba kerül, a második pedig a lencse, ami 20 dollárt kóstál. Az egész szemüveget pedig pontosan 152,47 dollárból legyártani, ami a vételár egytizede.

 

Az IHS összegzése (nagyításhoz kattints a képre)

 

 

Már mások is megbecsülték az okosszemüveg anyagárát. A Teardown.comon áprilisban bukkant fel az eszköz komponenseinek tényleges anyagára, ezek becsült értéke 79,78 dollár volt, ami azt jelenti, hogy a vételár ötödéből előállítható a kütyü.

A Google szóvivője elmondta, nagyra értékelik, hogy sokan megpróbálják kitalálni a Glass valós árát, ám a becsléseik messze elmaradnak tényleges költségektől. A szemüveg egyes részei és az egész szerkezet is jelentősen többe kerül.

Az IHS eredményei és a Glass ára közti szakadék ellenére a kutatócég azt is jelezte a számokkal kapcsolatban, hogy a készülék maga többet ér, mint a részek összessége. Ez nem is kétséges, hiszen az anyagáron túl ott vannak még a befektetési, fejlesztési, platformköltségek, a munkaidőráfordítás is, hogy csak nagyvonalakban említsük a legfontosabb tényezőket.

Lehet, hogy most még így is túl drágának tűnik az okosszemüveg, de talán, mire kiforrja magát az eszköz, a köré épülő platform, és a Google is költségei is megtérülnek, a szemüveg ára is csökkenet majd.

 

Forrás: Mashable.com; Nyitókép: geotheory.wordpress.com