A Galaxy S5 anyagára töredéke a boltinak

Czipperer Dia, 2014. április 22. 16:00

Nagyjából 256 dollárból, vagyis megközelítőleg 56 ezer forintból lehet előállítani a Samsung legújabb csúcskészülékét, a Galaxy S5-öt. A bolti ár ennek többszöröse.

Az IHS piackutató cég csapata többször is megbecsülte már, mennyiből lehet kihozni egy-egy készüléket, vagyis mekkora egy adott modell gyártási költsége. A csapat most szétszedte a Galaxy S5-öt, és megállapította, hogy körülbelül milyen áron lehet kivitelezni a csúcsmobilt.

A készülék bolti ára mindenféle hűségidő nélkül 660 dollár, vagyis 144 ezer forint. Hazánkban jóval 200 ezer forint felett mozog ez az összeg, miközben a készülék gyártási költsége ennek körülbelül negyede. Az IHS ugyanis megállapította, hogy 256 dollárból, vagyis 56 ezer forintból ki lehet hozni egy csúcskategóriás Galaxy S5 készüléket. Ez valamivel magasabb, mint a korábbi modellek gyártási költsége. Az előd ára nagyjából 600 dollár körül mozgott, gyártási költsége pedig 237 dollár volt.

Andrew Rassweiler, a csapat vezetője elmondta, hogy semmilyen formabontó megoldással nem találkoztak a szétszerelés során, sőt, a Samsung inkább újrahasznosított alkatrészekkel dolgozott, melyekkel korábban már találkozhattunk. Ahogy fogalmazott: „nincs áttörés, nincs semmi egetrengető”.

A legdrágább alkatrész, melyet a készülékbe építettek, az a kijelzőmodul, amely nagyjából 63 dollárba kerül, a vállalat saját memória lapkái (DRAM és flash memória) pedig együttvéve 33 dollárba. A készülékben ujjlenyomat-olvasó szenzor is található, ez nagyjából 4 dollárt kóstál. Összehasonlításképpen, az Apple ujjlenyomat érzékelője 15 dollárba kerül, viszont a készül gyártási költsége viszont csak 199 dollár.
 


Ez a 256 dolláros ár a hardver-, valamint a becsült szerelési költségeket tartalmazza. Ez utóbbi a csapat szerint egységenként 5 dollár körül mozog. Az árban nincs benne az egyes szoftverek ára, valamint a terjesztési és a marketingköltségek sem.

A Samsung nem reagált az IHS eredményeire.

 

 

Forrás: Recode.net