Epson EH-TW5200 Full HD 3D projektor teszt

Szuhay László, 2014. április 10. 15:20

Nálunk járt az Epson Full HD projektora, mely akár térhatású kép kivetítésére is alkalmas, így egy menő házimozi elemeként is tökéletesen megállja a helyét. A 3D élményt a géphez tartozó aktív 3D szemüveggel élvezhetjük.

Rendhagyó tesztet olvashattok a Kütyü.hu-n. Ez az első projektortesztünk, melyre az Epsontól kaptunk egy EH-TW5200 Full HD 3D projektort a hozzá passzoló aktív 3D szemüveggel. Lássuk, mit tud ez a 260-300 ezer forintot kóstáló a gép!

Bevezető, csomagolás

A projektort a gyártó elsősorban otthoni használatra szánja, játékhoz és házimozizáshoz. A csomaghoz ennek megfelelően nem jár táska, vagy bármilyen, a hordozhatóságot elősegítő eszköz. A klasszikus, natúr színű kartondobozt kinyitva a projektor mellett tápkábelt és távirányítót találunk. A tesztprojektor mellé 3D szemüveg is járt, ezt a bolti kivitelek mellé meg kell vennünk. Amennyiben ezt tesszük, de csak egy darabot veszünk, magányos 3D filmezésben lesz részünk csupán, mivel szemüveg nélkül senkit nem fogunk tudni rávenni, hogy 3D üzemmódban a szellemképes projekciót nézze velünk órákon keresztül.

Nem találtam a dobozban képátviteli kábelt - ez is lehet a tesztkivitel sajátossága – ezért HDMI kábellel továbbítottam a jelet. E mellett még egy HDMI (összesen kettő), VGA, USB, valamint audio kimenet és szervizportok találhatóak a kivetítő hátoldalán. A külső megjelenítő eszköz csatlakoztatása Windows 7 operációs rendszer alatt semmilyen nehézségbe nem ütközik, de Mac OS X alatt is ugyancsak kifogástalan.

 

 

Működés

A projektor a főkapcsolót megnyomva hamar bemelegszik, képet is ad, viszont a végleges fényerő felépülése valamivel több, mint egy percet vesz igénybe. A függőleges trapézkorrekciót automatikusan végzi a kivetítő, amit később természetesen manuálisan is állíthatunk. A vízszintes trapézkorrekciót egy, a zoom és élességállító tárcsa mögötti csúszkával, mechanikusan – viszont szoftver követi le a csúszka állását – állíthatunk, valós időben. Ez nagyban megkönnyíti az oldalról történő vetítést, így akár a kanapé mellől is vetíthetünk, a legnagyobb vászonméretet elérve, akár kicsi szobában is.

A projektor képességei között szerepel az opcionális 3D megjelenítés. Aki volt már 3D multiplex moziban, annak teljesen ismerős lesz az érzés. A távirányítóval egyszerűen kiválasztható a képernyőn megjelenő menü segítségével a megjelenítési mód, kis mechanikus zaj kíséretében a kivetítő átvált 3D üzemmódba, és az arra alkalmas tartalmat a megfelelően párosított rádiófrekvenciás szemüvegen keresztül máris térben látjuk. Bonyolultnak hangzik, de egyáltalán nem az, és mindennapos használatra teljesen alkalmas.

Egy házimozi hangrendszerrel tökéletes mozi élményben lehet részünk, csak ne feledkezzünk meg barátainkról, hiszen a hagyományos „eldobható” polarizált lencsés 3D szemüvegek nem használhatóak a projektorral. Mint fentebb említettem, a közös 3D élményhez a pénztárcánkba kell nyúlni.

 

 

A projektor kikapcsolás után azonnal leállítja a hűtőventillátorait, nincs késleltetés, mint egyes kivetítőknél. Ez duplán hasznos, mivel azonnal kihúzható a konnektorból, valamint ha az esti filmen elszenderedtünk, a vakító fénnyel együtt a zaj is megszűnik a leállítással.

Végszó

Egyetlen, a teszt alatt felmerült gyengesége az éles kontraszt hiánya. Bizonyos szürke árnyalatok nem érzékelhetőek megfelelően a kivetített képen, még sötétben sem. Egy fehér hátterű képen egy fehér laptop hunyorogva is alig vehető észre. Habár házimozi projektorról beszélünk, alkalom nyílt kipróbálni a készüléket egy világos, nagy ablakokkal rendelkező tárgyalóban is, 40 fő részvételével, szövegszerkesztés kivetítésére, és a fényereje elégnek bizonyult a feladathoz, ilyen felhasználásra is ajánlani tudom.