Project Tango – a teret érző telefon a Google-tól

Czipperer Dia, 2014. február 21. 16:49

A Google élesítette legújabb kezdeményezésének weboldalát, az ATAP Project Tangót. A vállalat olyan telefon kifejlesztésén dolgozik, amely képes érzékelni és megérteni a teret különféle szenzorokon keresztül. A készülék prototípusát már bemutatták.

A Google nem mindennapi telefonon munkálkodik. A kütyü képes teljes mértékben feltérképezni környezetét, melyet úgy hajt végre, hogy másodpercenként nagyjából 250 ezer mérést végez, és végül egy 3 dimenziós modellt hoz létre.

A Google már közzé is tette az 5 hüvelykes, 4 magepixeles kamerával ellátott Android prototípust, a Project Tangót, melyen a Google Advanced Technology and Projects (ATAP) csapata dolgozik Johnny Chung Lee vezetésével. A készülék lelke a Movidius által gyártott Myriad 1 képalkotó processzor. A chipet úgy tervezték, hogy képes legyen kezelni a mozgást és a különböző mélységeket anélkül, hogy ehhez hatalmas energiát használna. A technológia a mobileszközökben való alkalmazáson kívül is hatalmas lehetőségeket rejt, hiszen akár 3D modellezésre is használható megoldásról van szó. (Majd meglátjuk, mit kezd ezzel hosszú távon a Google.)
 


A készüléket elsőként korlátozott számban, fejlesztők számára teszik elérhetővé: összesen 200 ilyen eszköz áll rendelkezésre. Olyanok kaphatják meg, akiknek valamilyen merész, formabontó ötlete van, kreativitása pedig nem ismer határokat.

Gyakorlati hasznát egyelőre még nem igazán lehet tudni, hiszen a különféle ötletek, megoldások forradalmasítják majd mindezt, mindenesetre egy sötét szobában, egy ismeretlen helyen nagyon hasznos lehet ez a térérzékelő mechanizmus.
 

 

 

Forrás: Techspot.com