Sikerrel zárult Ben Saunders sarkköri expedíciója – Ultrabook kísérte a sarkkutatót

Kütyü Magazin, 2014. február 12. 15:10

Péntek hajnalban, közép-európai idő szerint 2:15-kor Ben Saunders és Tarka L’Herpiniere sarkkutatók befejezték világrekord kísérletet jelentő útjukat az Antarktiszon, és sikeresen megismételték Robert Falcon Scott kapitány emblematikus és szerencsétlenül végződő 1910-12-es Terra Nova expedícióját. A sarkkutatók útját a nagyvilág is követhette, hála egy Intel Ultrabooknak.

A két sarkkutató 1795 mérföldet tett meg: az Antarktisz széléről egészen a sarkkör legdélibb pontjáig utaztak, majd pedig onnan vissza. A 105 napos út során mentális és fizikai határaikat is átlépték a sarkkutatók: fejenként mintegy 200 kg-os szánt maguk után húzva napi átlagos 17 km-t tettek meg a -46 °C-ban.

Ben Saunders elmondta: „Szinte felfoghatatlan, mit értünk el. Scott kapitány legendás útjának megkísérlése világéletemben álmom volt, és most sikeresen véghez is vittem. A kísérlet testileg és szellemileg is nap mint nap nagy próba elé állított minket. Sokszor álltunk fizikailag és mentálisan is a teljesítőképességünk határán az intenzív hidegben, szélben. Mindezt átélve még nagyobb áhítattal és tisztelettel adózunk Scott kapitány és csapata előtt, akik 100 évvel ezelőtt élték át ezt, és végül az életükkel fizettek.”

 

 

A terveknek megfelelően Ben sok milliós közönséggel osztotta meg az utazás minden részletét a 4. generációs Intel Core processzorra épülő Ultrabook segítségével, mely lehetővé tette számára, hogy képeket és videoriportokat közöljön online. Ben egy Intel technológiára épülő Sony VAIO Pro Ultrabookot és egy strapabíró Panasonic Toughbook AX2 2 az 1-ben készüléket vitt magával a világ egyik legkietlenebb pusztaságába.

 

 

Patrick Bliemer, az Intel észak-európai regionális menedzsere büszkén nyilatkozott arról, hogy a vállalat számára nagy megtiszteltetés, hogy szerepet játszhattak Ben és Tarka világrekordot jelentő expedíciójában, s az Ultrabook révén lehetővé tették, hogy a világ követhesse útjukat a legszélsőségesebb időjárási körülmények között is.

Az expedíció védnökei Falcon Scott (Robert Falcon Scott kapitány unokája) és Robert Swan OBE (az első ember, aki bejárta az Északi- és a Déli-sarkot is) voltak.

 

Az út részletei az alábbi csatornákon élhetők át újra:

- YouTube-on itt és itt

- Twitteren

- Facebookon itt és itt

- Instagramon

- és Google +-on