Viselhető könyvvel átélhetők a karakterek érzelmei

MTI Sajtóadatbank, 2014. január 30. 15:32

Érdekes találmánnyal rukkoltak elő a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói. A viselhető könyv speciális szenzorok révén érzékeli, hol tartanak benne, és egy különleges mellényen keresztül a cselekménynek megfelelő ingerekkel bombázza az olvasót.

A kutatók szerint a történet főszereplőjének érzelmeiben vagy fizikai állapotában bekövetkező változásokat szó szerint a saját bőrükön érezhetik az olvasók, mivel a mellény képes a szívverés ütemének megváltoztatására, a felsőtest összeszorítására és a test bizonyos pontjaira irányuló hőmérséklet-változtatásra. A mellény a cselekmény hangulatához igazítva "rezegteti" az olvasót. 

A  The Daily Telegraph-ban az olvasható, hogy a könyv borítóját 150 LED-fényforrással terítették be, hogy a cselekmény helyszínéhez és hangulatához igazodva biztosítson háttérvilágítást az olvasónak. A szakemberek James Tiptree Jr. The Girl Who Was Plugged In című tudományos-fantasztikus regényét használták fel a "viselhető" könyv prototípusának elkészítéséhez. 
 


A Sensory Fiction elnevezésű projekt készítői azért választották ezt a művet, mert "hihetetlen mennyiségű helyszín és érzelem található benne". A főszereplő a legőszintébb szerelmet és a legmélyebb kétségbeesést is megtapasztalja, a barcelonai napsütés szabadságát éppúgy, mint egy sötét, nyirkos pince fogságát. 

A kutatók a könyvvel kapcsolatban kiemelték, hogy "a fikciós művek hagyományosan szavak és képek révén teremtenek, idéznek elő érzelmeket és váltanak ki empátiát. A hálózatba kapcsolt érzékelők és működtető szerkezetek kombinációjának használata révén azonban a szerzők új eszközöket kapnak a történetmeséléshez, a hangulatok és érzelmek megjelenítéséhez, miközben továbbra is elegendő szabadságot hagynak az olvasó fantáziájának".